Еколози алармират за голямо количество опасни отпадъци, депонирани на регионалното

...
Еколози алармират за голямо количество опасни отпадъци, депонирани на регионалното
Коментари Харесай

Еколози и РИОСВ в спор има ли опасен боклук от Германия край Ямбол

Еколози сигнализират за огромно количество рискови боклуци, депонирани на районното бунище край Ямбол, оповестява БНР.

От Регионалната ревизия по околната среда и водите в Стара Загора са ревизирали подадения сигнал, съгласно който в региона на депото са складирани близо 5000 тона рискови боклуци, импорт от Германия.

Заключението от инспекцията на Регионална инспекция за опазване на околната среда е, че отпадъкът не е рисков и е предопределен за подбиране.

Ваня Атанасова от компанията, която прави активността, изясни, че става въпрос за боклуци от зеления лист, които към този момент са предадени за преработване.

От екологичното съдружие " Ден " обаче са безапелационни, че не одобряват резултатите от инспекцията на РИОСВ-Стара Загора. Според тях екоинспекцията била най-корумпираният способен орган.

От девет години боклукчийската мафия ни трови живота, недоволстват те и твърдят, че в случай че е наеобходимо, ще сезират и профилираната прокуратура.

Припомняме, тематиката за вносния отпадък е изключително настояща през последните седмици и даже коства поста на екоминистъра Нено Димов.

За отпадъците от Италия, предопределени за страната ни, се заприказва при започване на декември, когато италианските управляващи заловиха противозаконни 815 тона отпадъци, предопределени за България. Незаконният товар беше открит във трен. Търговската стойност на боклука се пресмята на 130 хиляди евро.

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското държавно управление не води договаряния с Италия за приемане на отпадъците. Те отхвърлиха при тях да е постъпвала публична информация за арестуваните противозаконни тонове отпадък.

Ден по-късно стартира следствие кой е провел изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или заровена в депа у нас.

По-късно стана ясно, че спрените в Италия боклуци били крайни артикули от активността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови боклуци, които занапред би трябвало да бъдат обработени. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР