Екологичното сдружение За Земята представя Доклад за бъдещето на

...
Екологичното сдружение  За Земята представя Доклад за бъдещето на
Коментари Харесай

Г. Кондарев: Въглищата няма как да останат като бъдещ енергоизточник

Екологичното съдружие " За Земята " показва Доклад за бъдещето на въглищната промишленост " Да хванем верния трен ".

За предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “  авторът на отчета Генади Кондарев изясни, че българската енергетика още не е подготвена за бъдеще без въглища, само че то идва: 

Този отчет беше плануван като нещо, което трябваше да напишем по по-различен метод - нормалния сухарски текст, който да изследва вероятните пътища пред въглищните райони в България, само че тонът, който стартира да нараства напрегнато от началото на годината около новите европейски екологични правила, излезе от рационалното говорене и се опитахме да създадем един отчет, който да бъде на оптимално понятен език, къс, само че не по-кратък от вероятното.

Преходът „ оттатък въглищата “ не може да се случи от през днешния ден за на следващия ден, изясни Кондарев, само че съгласно отчета това би трябвало да се стане преди 2038 година

От всички проучвания, които сме правили, нямаме никаква вяра, че въглищният бранш би могъл да продължи оттатък тези години. Действително, обособените централи би трябвало да бъдат раглеждани тъкмо по този начин - като обособени централи. Някои от най-големите мощности в България с много малко софтуерни усъвършенствания или съвсем с никакви могат да отговорят на новите европейски екологични условия...

При въглищата няма да останем! Няма подобен сюжет в никой случай!!  Проблемът е, че ние изтърваме благоприятни условия за развиване на човешкия си капацитет в страната и на технологиите, които биха могли да ни разрешат към момента да бъдем на едни почтени позиции и да имаме положително присъединяване в тази енергийна гражданска война, която се случва. Пак споделям: въглищата няма по какъв начин да останат като предстоящ енергоизточник.В момента риториката кръжи към това да се опитаме да вършим някакъв подем на въглищната енергетиката. Термините са " ревитализиране на въглищния бранш " в Българя. Това са сюжети, които няма по какъв начин да се случат, просто тъй като международната софтуерна вълна и стопанската система на въглищата към този момент са безусловно неприемливи и целият свят просто минава към един напълно друг метод на произвеждане и на ползване на сила. Най-големият консуматор на сила у нас са семействата, а не промишлеността. В същото време огромна част от тях разчита на отопление с твърдо гориво или с електрическа енергия, само че то е „ примитивно “, а не високоефективно  и разходва релативно доста сила, за производството на която са нужни и доста въглища. 

В България има ужасно доста, както се споделя " ниско стоящи плодове ", които към момента не сме обрали, във връзка с енергийната успеваемост, която можем да си осигурим и в семействата и в индустриалния бранш. Има и извънредно доста капацитет за развиване на дребни форми на възобновими енергийни източници, които могат да бъдат и " спестовната касичка " на обособения човек, а не да залагаме на едни големи централизирани мощности, да не приказваме, че над 90 % от тези мощности, сега, в България са извънредно остарели.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР