Екипът зад проекта Realm of Historia наскоро обяви намеренията си

...
Екипът зад проекта Realm of Historia наскоро обяви намеренията си
Коментари Харесай

Културно-историческото наследство на Армения ще бъде дигитализирано в блокчейна на Solana

Екипът зад плана Realm of Historia неотдавна разгласи желанията си да направи съществени крачки към опазването на културното завещание на Армения благодарение на блокчейн технологията и незаменимите токени (NFT). Отклонявайки се от стандартните способи, тази самодейност се стреми да цифровизира действителни исторически артефакти и обекти, като началото е обещано с сбирката „ Realm of Historia: Carahunge X “.

Двамата основатели на Realm of Historia, Иван Грантовски и Иван Крилов, са споделили пред Cointelegraph своята визия за това по какъв начин нововъзникващите технологии могат да оказват помощ за запазването на културата и историята на всяка страна и да свържат бъдещите генерации с това скъпо завещание. В основата на техния план стои блокчейнът на Solana, който съгласно двамата разработчици е бил определен поради своята успеваемост и бистрота. Крилов прибавя, че част от вдъхновението за основаването на сходна платформа е пристигнало чисто и просто от неналичието на такава в Армения:

„ Това е частта, в която използваме технологията. Технологията, за която приказваме, е блокчейн, тъй като тя дава решение на проблемите с достъпността и прозрачността на финансирането на нашия план. “

Колекцията „ Realm of Historia: Carahunge X “ има за цел да цифровизира античния мегалитен комплекс Карахундж (Зорац Карер), прочут и като „ Арменския Стоунхендж “, който датира от 5487 година пр.н.е. Всички NFT-та в сбирката, отдадена на историческия обект, съчетават негови художествени и цифрови, оптимално реалистични версии.

В допълнение към задачата си да придвижи културното завещание на Армения във виртуалния свят, планът също по този начин има за цел да поддържа локалните художници и графични дизайнери като си сътрудничи с разнообразни организации като Yerevan Biennial Art Foundation (YBAF), A1 Art Space и Latitude Art Space. Основателите на Realm of Historia считат, че тяхното начинание ще изиграе основна роля и в превъзмогването на културните разлики, подпомагането на локалните създатели и демонстрирането на културното и историческо благосъстояние на кавказката страна:

„ Най-важното е, че нашите планове могат да влияят върху действителния живот – вършиме цифрова версия на нещо и това оказва въздействие върху действителния свят. “

Всяко NFT разполага със личен QR код, който може да бъде открит както в мрежата, по този начин и върху физически предмети, като брошури, картички, табели и така нататък Те са публикувани в локални кафенета, заведения за хранене, музеи и други развлекателни и културни обекти в цяла Армения, които си партнират с Realm of Historia:

„ Когато сканирате кода и закупите някое NFT от сбирката, вие освен помагате за опазването на културата и историята, само че също по този начин ставате част от една нова общественост. “

Инициативата на Грантовски и Крилов е в сходство с по-широката световна наклонност, признаваща капацитета на блокчейн технологията за опазването на културното завещание на страните по света. Нейният децентрализиран и транспарантен темперамент обезпечава благонадежден метод, по който активи с историческа стойност могат да получат своите неповторими записи във виртуалния свят, гарантирайки достъпността до тях за бъдещите генерации. Подобен план на музей на изкуствата в Украйна също употребява блокчейн технологията, с цел да документира и резервира допустимо най-голяма част от културното завещание на страната, което е под риск да бъде окончателно изгубено поради продължаващата там война.

Миналата година остров Тувалу, който потъва относително бързо в океана, разгласи сходни проекти за създаване на своя цялостна цифрова версия, с цел да запази историята си, защото климатичните промени заплашват да го заличат изцяло от лицето на Земята.

Съвсем неотдавна Web3 платформата The Sandbox си сътрудничи с Британския музей, с цел да придвижи съхраняваните в него исторически артефакти и изкуство в метавселената. Екипът зад Realm of Historia също възнамерява да построи сходен „ виртуален музей “, в чиито 3D зали посетителите ще могат да прегледат културното благосъстояние и археологическите и естествени обекти на Армения:

„ Може да се назова цифров „ Ноев ковчег “ за културно-историческо завещание. Виртуалният музей има за цел да притегли вниманието на младото потомство. ”

Основателите на Realm of Historia декларират, че имат упоритости да излязат оттатък границите на Армения и да изградят сходни NFT сбирки във всяка една страна по света, която одобри драговолно тяхното начинание. Те прибавят, че към този момент водят диалози за взаимни начинания с историци и създатели от Малта, Италия, Камбоджа и Грузия.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР