Екипът на европейския спускаем апарат “Маскот потвърди, че днес той

...
Екипът на европейския спускаем апарат “Маскот потвърди, че днес той
Коментари Харесай

УСПЕХ: Европейският спускаем апарат Маскот кацна върху повърхността на астероида Рюгу!

Екипът на европейския спускаем уред “Маскот ” удостовери, че през днешния ден той съумя да кацне наред върху повърхността на метеорита Рюгу. Напомням на читателите, че японската автоматизирана междупланетна станция “Хаябуса 2 ” стартира своето втурване към Рюгу през вчерашния ден, на 2-ри октомври. Рано тази заран в 05:17 ч. българско време “Хаябуса 2 ” сполучливо стигна до височина 51 метра от повърхността, след което освободи “Маскот ” и той стартира свободно рухване със скорост, по-малка от тази на пешеходец на Земята.

“От телеметричната информация на спускаемия уред ние успяхме да потвърдим, че той се е отделил от майчиния транспортен съд и е достигнал повърхността на метеорита 20 минути по-късно ”, заяви един от ръководителите на плана Тра-Ми Хо от немския аерокосмически институт DLR.

До този миг имаме удостоверение, че “Маскот ” към този момент е почнал да изпраща научни данни. Направени са към 20 фотоси, които понастоящем са записани и непокътнати на борда на “Хаябуса 2 ”. Понастоящем “Хаябуса 2 ” се издига на към 3 километра над Рюгу, с цел да може да събере всички получени данни ( “Маскот ” няма задоволително мощна антена и може да комуникира единствено с кораба-майка, не и непосредствено със Земята). Общо четири инструмента има на борда на “Маскот ” – с изключение на камерата, това са един радиометър, един инфрачервен спектрометър и един магнетометър. Екипът на задачата чака спускаемият уред да се е ориентирал вярно на самата повърхнина с помощта на роботизираната си ръка. След като събере нужната информация, “Маскот ” е програмиран да подскочи и да кацне на друго място на Рюгу. Там също ще би трябвало да събере информация. 

През идващите дни “Хаябуса 2 ” ще препрати получените данни към Земята. Надяваме се, че екипът ще е задоволително бърз, с цел да качи фотосите и да им се радваме всички галактически запалянковци.

Напомням също по този начин, че за разлика от астероидоходите “Минерва ”, европейският спускаем уред “Маскот ” не е снабден със слънчеви панели. Неговият живот ще е стеснен до този на литиево-йонната батерия, която ще се изтощи след най-много 16 часа. Макар че това може да е разочароващо за мнозина, дано не забравяме, че един авансово програмиран спускаем уред може да свърши доста задания в границите на тези 16 часа. Да пожелаем триумф на екипа! 

За повече информация: DLR

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР