Екип от учени е успял да отгледа ембрион, състоящ се

...
Екип от учени е успял да отгледа ембрион, състоящ се
Коментари Харесай

Случи се! Кръстосаха човек с маймуна

Екип от учени е съумял да отгледа ембрион, състоящ се от клетките на човек и маймуна, оповестява изданието Cell.

Отбелязва се, че задачата на проучването е да сътвори нови способи за произвеждане на органи за хора, които се нуждаят от трансплантация.

Изследователи от Съединените щати и Китай, под управлението на Хуан Карлос Изписуа Белмонте, професор в Лабораторията за генна експресия на Института по биологични науки Солк в Ла-Хойя, са сложили 25 кафези, известни като индуцирани човешки плюрипотентни стволови кафези (iPS клетки) в ембрионите на маймуна макак.

Животните са определени заради близката им генетична връзка с хората. Един ден по-късно били открити човешки кафези, растящи в 132 ембриона.

След като ги учи в продължение на 19 дни, Белмонте е декларирал, че това е разрешило на учените да научат повече за това по какъв начин взаимодействат животинските и човешките кафези. Според неговото мнение, това е значима стъпка към подкрепяне на откривателите да намерят нови способи за развъждане на органи за трансплантация.

Ембрионите на организма, наименуван фантазия, са обезпокоили научната общественост.

„ Мисля, че обществеността ще бъде загрижена и аз също, че просто вървим напред с науката, без да водим подобаващ диалог за това какво би трябвало или не би трябвало да вършим “, споделила е Кирстин Матюс, теоретичен помощник от Института Бейкър.

Има и поддръжници на извършения опит.

" Не намирам тези проучвания за проблематични от етична позиция. Те са ориентирани към високи филантропични цели ", отбелязал е Инсу Хен, експерт по биоетика от Университета Кейс Уестърн Ризърв и Харвардския университет.

Според Белмонте учените не са имали задачата да „ основат страшилище “.

" Нашата цел не е да създадем нов организъм или страшилище. Опитваме се да разберем по какъв начин клетките на разнообразни организми взаимодействат между тях ", подчертал е ученият в отбрана на опита.

Някои критици на резултатите означават, че такива хибридни същества могат да създават човешка сперма или яйцеклетки в зрелост.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР