Екип от специалисти от „Клиниката по оториноларингология и хирургия на

...
Екип от специалисти от „Клиниката по оториноларингология и хирургия на
Коментари Харесай

Във ВМА отстраниха тумор с диаметър 20 см от шията на мъж

Екип от експерти от „ Клиниката по оториноларингология и хирургия на глава и шия” към Военномедицинска академия, отпред с проф.Венцислав Цветков, д.м.н. отстраниха израстък с диаметър 20 см от шията на 62-годишен мъж.

Образуванието в региона на дясната паротидна жлеза и шията, ограничаващо придвижването на главата, е с отминалост 20 години, само че е мъчително от няколко месеца. Затова се стигнало и до намесата на медиците, вследствие на което бе отстранено посредством извънредно прецизна и деликатна намеса, заради нуждата да бъде непокътнат лицевият нерв, комплицираната анатомия на региона и съществуването на магистрални съдове и нерви, граничещи с тумора.

Въпреки локализацията и огромния размер на тумора, както и високия анестезиологичен риск,свързан с съпътстващите болести на пациента, образуванието бе сполучливо отстранено посредством парциална паротидектомия с тумора ан-блок, при изцяло непокътнат лицев нерв и липса на парези на съответната лицевата половина.

УНГ-специалистите означават, че разказаният клиничен случай е образец за дългогодишно подценяване на болестта, което довело до осъществяването на огромна и високорискова оперативна намеса. Затова рекомендацията им е - откриете ли каквото и да било образувание или изменение в региона на главата и шията, неотложно потърсете консултация със експерт.



Снимка: ВМА
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР