Екип от индонезийски и британски университетски експерти използваха криминологично средство,

...
Екип от индонезийски и британски университетски експерти използваха криминологично средство,
Коментари Харесай

Учени откриха как да спасят тигрите от бракониери

Екип от индонезийски и английски академични специалисти използваха криминологично средство, с цел да предотвратят рискови срещи на хора и тигри, написа сп. " Сианс е авнир ".

Използваната в криминологията статистическа стратегия служела за разкриване на серийни убийци. Но учените този път я употребявали за да предпазят тигрите от типа Суматрански тигър, които страдат от обезлесяването и бракониерството на остров Суматра. Суматранските тигри са считани за мощно заплашен от изгубване тип, съобщи Българска телеграфна агенция.

За да предотвратят съдбовните срещи на тигрите с хората, учените се базирали първо на данни от контакти хора-тигри в интервал от 13 години (от 2000 година до 2013 г.). През този интервал имало общо 228 случая. От тях 106 били зрителен контакт, 83 били офанзиви на тигри против стада, 12 били набези на тигри против хора, а в 27 случая ставало дума за открити трупове на тигри, убити посредством клопки или отровени. Въз основа на данните учените открили три зони, в които вероятността от среща тигър-човек били най-високи.

Паралелно с това учените разпитали и 2386 индонезийци за тяхната приемливост към локалната фауна, по-специално към тигрите. Накрая информацията от разпита и данните за контактите тигри-хора била систематизирани и била направена карта, от която ставало ясно кои са регионите с население с най-ниска толерантност към тигрите и с най-голям риск от кървави срещи човек-животно. Въз основа на тази карта ще се вземат предпочитани ограничения за попречване на съдбовните срещи на тигрите и хората в рисковите зони.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР