Екип от американски специалисти в областта на храненето и неговата

...
Екип от американски специалисти в областта на храненето и неговата
Коментари Харесай

Това са петте най-ефикасни диети в света

Екип от американски експерти в региона на храненето и неговата логика на психиката, свръхтеглото, диабета и сърдечните болести дефинираха DASH режима и Средиземноморската диета като най-хубавите в света.

Експертите от Националния институт за сърцето, белите дробове и кръвта (NHLBI) в Съединени американски щати са проучили 40 диети. Те са открили кои са най-лесните за осъществяване, какъв кратковременен и дълготраен резултат на намаляване имат, хранителната им стойност за тялото, както и действието им против разнообразни болести. Ето кои са първите пет режима, които най-добре се отразяват на човешкия организъм и имат удивителни резултати.


Първото място в листата си поделят две диети – DASH и Средиземноморската, за които към този момент сме писали. Първият режим залага на фрапантното понижаване или цялостния отвод от сол, артикули с високо наличие на мазнини и захар. Освен главния резултат – намаляване на кръвното налягане, тази диета оказва помощ още да се снижи нивото на холестерола. Според диетолозите, DASH работи по-добре от доста лекарствени препарати, употребявани при хипертония.


Тя оказва помощ да се понижи тежестта, да се усъвършенства работата на сърцето и мозъка, да се предотврати развиването на диабета и даже да се избегнат онкологични болести. В основата си залага на комплицирани въглехидрати (булгур, кафяв ориз, пълнозърнест хляб), плодове, зеленчуци, зехтин, риба, пиле в лимитирани количества. Червеното месо и сладкишите не са изключени, само че се одобряват рядко.

 Това са петте най-ефикасни диети в света

Гъвкава вегетарианска диета
Както самото заглавие подсказва, този режим следва цялостния отвод на месо. Тъй като е еластичен, се одобряват изключения в моментите, в които на човек доста му се прияде месо. Учените акцентират, че последователите на този режим тежат приблизително с 15% по-малко от останалите и живеят с към 3,6 години повече. Освен това изгодите за здравето не са малко. Намалява се риска инфаркт, диабет и рак.

Диета Weight Watchers
Точковата диета, както още е известна диетата на Weight Watchers, предизвиква разнообразното и уравновесено хранене – с тъкмо избрани за всеки организъм количества и калории. Реално всяка храна може да бъде включена в менюто, стига да не надвишавате общия брой точки. Позволеният брой точки, респективно калории дневно, зависи от няколко фактора: възраст, пол, височина и тегло. Каквито и да са проблемите ви с килограмите обаче, дневно би трябвало да се употребяват не по-малко от 1200 калории, което 6гарантира постепенно и здравословно намаляване.


Това може би е най-любимата диета на всички, защото не изключва никакви храни. Според нейните правила, можем да хапваме от всичко по малко. Учените разясняват, че сполучлив е психологическия метод тук. Не разделяме храната на здравословна и нездравословна, а се допитваме до вътрешната си нужда и възприятието си за апетит. По този предотвратяваме момента да се натъпчем с някоя нездравословна храна, която е неразрешена при другите режими.

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР