Екатерина Стратиева е най-добрата българска състезателка по автомобилен спорт и

...
Екатерина Стратиева е най-добрата българска състезателка по автомобилен спорт и
Коментари Харесай

Стратиева: Продължавам да се състезавам, искам да се доближа до времето на мъжете

Екатерина Стратиева е най-хубавата българска състезателка по авто спорт и единствената, която е на европейско и международно равнище. Преди по-малко от две седмици 37-годишната състезателка завоюва третата си купа от Европейския рали шампионат (2014, 2015, 2019 г.), трансформирайки се в първата жена с сходно достижение. Стратиева и нейният навигатор Георги Аврамов печелят Рали Унгария, откакто главната им съперничка Набила Тейпар от Англия отпада поради огромната разлика, която българският тим прави.

„ Унгария беше последният кръг от Европейския шампионат. Беше доста мъчно съревнование, целият уикенд валя дъжд. Последният стадий беше 27 километра и е може би най-трудният в живота ми. Валеше дъжд, а след това се появи и мъгла и несъмнено караш на сляпо. Благодарение на опита, който съм натрупала през годините, успяхме да се запазим и направихме едно положително каране. Изглежда, когато ми е мъчно и тежко, най-вече съумявам да се съсредоточвам “, съобщи Стратиева в изявление за БГНЕС. Тя се съревновава с още три участнички в това съревнование, само че съумява да надделее и по този метод натрупва нужните точки за първото място и купата.

„ Тази беше може би най-приятната от трите трофеи “, признава шампионката. „ Отидох в Чехия (първото съревнование, в което взе участие през сезона; б.р.) след тригодишна пауза отвън ралито, само че там видях, че наученото не се не помни. Първоначално не мислех, че мога да се оправя с Набила, само че след няколко стадия бях пред нея и това ми даде силата да допускам, че още мога да го върша. Това е, което ме стимулира “, добавя Екатерина Стратиева.

2019-та предложи доста тествания пред българския автомобилизъм и не мина без кавги. Спортното министерство лиши лиценза на остарялата федерация БФАС, защото й бяха снети правата да развива интернационална активност. Създадена бе новата Автомобилна федерация на България (АФБ) и това докара до отшумяване на напрежението.

„ Ние до момента в който не се обединим всички и не повярваме и желаяме спортът да тръгне, няма да станат нещата. Това не се отнася единствено за нашия спорт, а за спорта като цяло. Така е и в страната – всеки дърпа нещо нанякъде, спъва, пречи нещата да се случат “, сподели Стратиева.

„ Имаме новата федерация, която е с поддръжката на СБА (Съюз на българските автомобилисти; б.р.) и ФИА (Международната федерация; б.р.). Това е ново начало и имам вяра, че ще съумеят да спазят правилата и законите. Дано създадат освен това. Винаги съм казвала, че ще оказа помощ с каквото мога. Това, което съм видяла и научила на открито, въпреки всичко не е малко. Аз не го върша, с цел да се посочи, а тъй като ми е мъчително за този спорт и знам какво чакат състезателите “, добавя тя.

„ Видяла съм доста негативи неща свързани и с министерството на спорта. От тях в продължение на няколко години получавах дотация поради резултатите ми, а хора, които влязоха в БФАС (старата федерация; б.р.) направиха всичко допустимо тези дотации да бъдат спрени. От няколко години нашият спорт не се подкрепя от министерството. Аз обаче виждам напред и с каквото мога съм подготвена да оказа помощ “, сподели още Екатерина Стратиева.

Успехът от тази година стимулира още повече българската състезателка, която не счита да стопира дотук. През 2019-та тя взе участие в Европейския рали шампионат с тима на Сентелок Рейсинг към Пежо, който стана екипен победител при конструкторите.

„ Отборът е на доста високо равнище, в него работят към 30 индивида. Догодина желая още веднъж да работя с тях, тъй като видях професионализъм във всичко – режим на хранене и така нататък, и това работи “, признава още Катя Стратиева.

„ Сега стартира организацията за 2020-та година. Майка ми ме попита ти към този момент няма ли да приключваш, а аз и споделих, че ще направя 100 старта, а от стотния стартирам да ги броя обратно “, съобщи с усмивка Катя. „ Гладът и зарядът за каране и развиване сега е доста огромен и желая да продължа да се състезавам. Надявам се да запиша 5-6 старта в Европейския рали шампионат, само че моята цел ще бъде не толкоз нова купа при дамите, а да се доближа като време по-близо до мъжете. Знам, че с по-голяма зимна подготовка това не е невероятно “, приключи окуражено европейската шампионка по автомобилизъм. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР