ЕК установява добър първоначален напредъкЕвропейската комисия представи днес положителна оценка

...
ЕК установява добър първоначален напредъкЕвропейската комисия представи днес положителна оценка
Коментари Харесай

На 5 януари: Над 50% от плащанията в брой в магазините в Хърватия са извършени в евро

Европейска комисия открива добър първичен прогрес

Европейската комисия показа през днешния ден позитивна оценка от наблюденията си в първите дни след въвеждането на еврото в Хърватия от 1 януари. Почти седмица след влизането на Хърватия в еврозоната, изследване на Европейска комисия открива добър първичен прогрес, се показва в известие на комисията.

Над половината (51 на сто) от заплащанията в брой в магазините в Хърватия са осъществени в евро на 5 януари, а при 93 на 100 от заплащанията потребителите са получили ресто единствено в евро. Всеки трети (35 на сто) хърватски жител споделя, че към този момент употребява единствено банкноти и монети в евро, показва комисията.

При търговията на дребно в Хърватия не се следят огромни проблеми, регистрира Европейска комисия. Допълва се, че 70 на 100 от всички банкомати в страната към този момент популяризират евробанкноти. 

Комисията отбелязва, че хърватските управляващи са подхванали дейности, свързани с опасенията за непозволено нарастване на цените около промяната на валутите, осведоми Българска телеграфна агенция. Отчита се, че Хърватия е въвела етичен кодекс, с цел да обезпечи постоянни цените на стоките и услугите, както и че управляващите са въвели следене на цените и са подготвени да подхващат съответните ограничения при нарушавания.

Показването на цените в куни и евро стана наложително в Хърватия на 5 септември предходната година и ще се ползва до 31 декември 2023 година. Предвижда се Европейска комисия да продължи наблюдението и да следи по какъв начин хърватските жители се оправят с прекосяването към общоевропейската валута.

Изтеглянето на банкноти и монети куни от обращение стартира през декември предходната година. До началото на тази година 55 на 100 от банкнотите и една трета от монетите куни към този момент бяха изтеглени, се добавя в известието.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР