ЕК призова 13 страни, сред които и ние, да намалят

...
ЕК призова 13 страни, сред които и ние, да намалят
Коментари Харесай

ЕК призова 13 страни, сред които и ние, да намалят замърсяването на въздуха си

ЕК прикани 13 страни, измежду които и ние, да понижат замърсяването на въздуха си. В листата влизат Дания, Ирландия, Испания, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Унгария, Австрия, Полша, Португалия, Румъния и Швеция.

Правилата плануват всяка страна да реализира понижение на замърсяването всяка година до 2029 година, както и след 2030 година От страните се изисква да основат национални стратегии за надзор на замърсяването на въздуха, с цел да покажат реализират поставените цели.

Посочените страни не са изпълнили условията за ограничение на замърсителите, отбелязва комисията. Според Европейска комисия набелязаните ограничения не са задоволителни за ограничение на годишните излъчвания, породени от човешката активност. Амонякът е замърсителят, за който множеството от тези страни не съблюдават отговорностите си.

Държавите разполагат с два месеца, с цел да отговорят и да отстранят минусите. При липса на приемлив отговор Европейска комисия може да продължи с наказателната процедура, съобщи Българска телеграфна агенция.

Комисията предяви през днешния ден иск в Съда на Европейски Съюз против България, Ирландия, Гърция, Италия, Латвия и Португалия за неспазване на разнообразни разпореждания от разпоредбите за предотвратяването и ръководството на въвеждането и разпространяването на инвазивни непознати типове. Тези типове са растения и животни, които са въведени инцидентно или съзнателно в регион, където нормално не се срещат.

Европейските правила включват ограничения във връзка с тези типове. Шестте посочени страни не са основали, приложили и съобщили на Европейска комисия проекти за деяние в тази тенденция. През юни 2021 година Европейска комисия изпрати публични уведомителни писма до 18 страни (Белгия, България, Чехия, Германия, Ирландия, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словения и Словакия), последвано от стимулирани мнения към 15 от тях (Белгия, България, Чехия, Ирландия, Гърция, Франция, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словения и Словакия) през февруари 2022 година Оттогава 11 страни са изпълнили отговорностите си, а една ще предприеме неотложно изчезналите стъпки.

Останалите шест страни (България, Ирландия, Гърция, Италия, Латвия и Португалия) не са дали отговор изцяло на условията. Според Европейска комисия напъните на тези шест страни до момента са били незадоволителни и незадоволителни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР