Егор Лигачов, който беше смятан за дясната ръка на лидера

...
Егор Лигачов, който беше смятан за дясната ръка на лидера
Коментари Харесай

Отиде си дясната ръка на Михаил Горбачов

Егор Лигачов, който беше считан за дясната ръка на водача на Кремъл Михаил Горбачов през последните години на Съветския съюз, умря на 100-годишна възраст, заяви ДПА.

Лигачов, който беше член на Политбюро на Комунистическата партия от 1985 до 1990 година и след това се разграничава от Горбачов, умря нощес в болница в Москва.

Лигачов ще остане в историята като индивидът, дал концепцията за акцията на Горбачов против алкохола през 80-те години, оказала се извънредно непопулярна. Консервативният партиен функционер изначало поддържа политиката на публичност и перестройка. Впоследствие обаче той се разграничава от нея, а след разпадането на Съветския съюз декларира, че най-голямата му неточност е поддръжката му за кандидатурата на Горбачов.

Той е създател и на крилатата политическа фраза " Борисе, не си прав " (на съветски " Борис, ты не прав " ). Както се твърди, той я е произнесъл през 1988 година, когато обвинил Елцин на конференция на Комунистическата партия, че прави неправилни политически изводи.

Бившият съветски президент Борис Елцин умря на 76-годишна възраст през 2007-а година, а Горбачов сега е на 90-годишна възраст.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР