Егисто От, бивш служител на австрийското разузнаване, който е шпионирал

...
Егисто От, бивш служител на австрийското разузнаване, който е шпионирал
Коментари Харесай

Арестуваха вербуван от ФСБ агент, следял Христо Грозев

Егисто От, някогашен чиновник на австрийското разузнаване, който е шпионирал проверяващия публицист Христо Грозев, беше задържан след публикуването на взаимно следствие на The Insider и Der Spiegel.


Според отчет на австрийския вестник Der Standard От е обвинен, че е продал данни от смарт телефоните на трима високопоставени австрийски чиновници на съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ). Данните са били извлечени, до момента в който телефоните са били ремонтирани след щета от вода.

От, тогава чиновник на австрийската Федерална работа за отбрана на конституцията и битка с тероризма (BVT), е предал данните, извлечени от смарт телефоните, на ФСБ през лятото на 2022 година Информацията в началото се е появила от Обединеното кралство в границите на продължаващото английско следствие на Ян Марсалек, укриващия се някогашен основен действен шеф на немската компания за разплащания Wirecard.

Прокурорите считат, че От е употребявал позицията си в службите, с цел да получи достъп до поверителната информация и по-късно да я продаде на различен някогашен чиновник на австрийското контраразузнаване - Мартин Вайс, който на собствен ред е работил за Ян Марсалек. Прокуратурата във Виена посочи, че в границите на същия случай са задържани двама души, само че не назова обществено името на втория обвинен.

Откраднатите смарт телефони са принадлежали на: Михаел Клойбмюлер, който дълги години е бил шеф на кабинета на австрийското министерство на вътрешните работи; шефа на федералната полиция Михаел Такач и Гернот Майер, шеф на Федералната работа за имиграция и леговище (BFA). Телефоните са били развалени вследствие на случай през 2017 година: до момента в който пътували по работа в Министерството на вътрешните работи, лодката, с която пътували чиновниците, се преобърнала и смарт телефоните им се озовали във водата. Техникът на BVT, претрупан със задачата да поправи устройствата от повредите, породени от водата, по-късно копирал данните от устройствата и ги предал на От. Понастоящем против експерта също се води следствие.

Частната преписка от смарт телефона на Клойбмюлер по-късно се оказва във притежание на пресата, което води до антикорупционно следствие против служителя. Данните от смарт телефоните на Такач и Майер не са оповестени. Както отбелязва Der Standard, От и неговите съучастници явно не са били в положение да ги хакнат, което може би е повода да решат да ги предадат на ФСБ.

Бившият основен действен шеф на Wirecard Ян Марсалек изчезна през юни 2020 година дружно с няколко милиарда $. Месец по-късно The Insider и Bellingcat съумяха да потвърдят, че измамникът е избягал в Русия или Беларус и има дългогодишни връзки с ФСБ.

На 1 март тази година взаимно следствие на The Insider и Der Spiegel разкри детайлности за метода, по който Марсалек е бил вербуван. Изданията споделиха и детайлности за това по какъв начин Марсалек е сътрудничил интензивно на Wagner Group, предавал е на Русия данните, които е получавал от работещите за него европейски разузнавачи, и е оказал помощ за организирането на наблюдението на Христо Грозев./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР