Френският парламент се съгласи да създаде анкетна комисия, която да

...
Френският парламент се съгласи да създаде анкетна комисия, която да
Коментари Харесай

Френският парламент ще разследва сексуалните посегателства в киното

Френският парламент се съгласи да сътвори анкетна комисия, която да проверява половото принуждение и насилието, учредено на пола, в киното и други културни браншове след няколко неотдавнашни обвинявания.


Националното заседание (долната камара на Народното събрание -бел.ред.), единомислещо се съгласи да сътвори комисията, за която настояваше актьорката Жюдит Годреш в речта си пред Сената (горната камара), през февруари, съобщи Агенция Франс Прес.

Годреш се трансформира в основна фигура във френското придвижване MeToo, откакто упрекна режисьорите Беноа Жако и Жак Дойон, че са я нападнали полово, когато е била тийнейджърка. И двамата отхвърлят обвиняванията.

Всички 52-ма депутати, присъстващи на гласуването, утвърдиха основаването на комисията, следена от Годреш, която присъстваше на публичната изложба в залата.

" Време е да спрем да постиламе червен килим за насилниците ", съобщи депутатът от Зелените Франческа Паскини.

Въз основа на предлагането на Годреш парламентарната комисия по просвета реши да разшири обсега на следствието, с цел да включи и други културни браншове.

Гласуването в Народното събрание идва ден откакто 41-годишната актриса Исилд Ле Беско съобщи в автобиографията си, че също е била " изнасилена " от Жако по време на връзка, почнала, когато е била на 16 години, само че не е подготвена да повдигне обвиняване.

Годреш, в противен случай, е подала правосъдна тъжба против известния артхаус режисьор поради хипотетично принуждение, осъществено по време на връзка, почнала, когато тя е била на 14 години, а той е бил 25 години по-възрастен от нея.

Тя също по този начин публично упреква Дойон, че е злоупотребил с нея като 15-годишна актриса във филм, който той режисира./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР