Оборище ще остане завинаги вградено в паметта на българския народ,

...
Оборище ще остане завинаги вградено в паметта на българския народ,
Коментари Харесай

Кирова от Оборище: Първите народни избраници ни показаха как трябва да се изпълни дългът към Отечеството

Оборище ще остане вечно вградено в паметта на българския народ, тъй като тук първите български избраници, излъчени от революционните комитети, обявиха самоуверено желанието на българите да отхвърлят непознатото господство, обявиха воля за независимост. Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова пред участниците в събора-поклонение в историческата околност Оборище, съобщи кореспондентът на БГНЕС.


Оборище постоянно ще бъде място за поклонение, за образец и безконечна благодарност на бъдещите генерации към подвига и героизма на тези, които починаха в Априлското въстание, акцентира Росица Кирова.

Ние през днешния ден сме на Оборище, с цел да се поклоним, само че и да се смирим пред подвига на първите народни представители, тези, които ни демонстрираха най-ясно по какъв начин би трябвало да се извърши дългът към Отечеството, означи заместник-председателят на Народното събрание. Тя напомни, че тази околност по думите на Захари Стоянов е свещена, а националните избраници той назовава „ ангели, най-честните и идеални персони всред народа “.


По думите на Росица Кирова оборищенци постоянно ще бъдат ориентир за поколенията. За нас, днешните народни представители, те ще останат мерило и пример за подражателство, означи тя. Те ни демонстрираха какво значи да бъдеш депутат и ще ни припомнят какъв брой тежка е отговорността, която носим пред българския народ, и каква е висотата, на която би трябвало да бъдем, акцентира заместник-председателят на Народното събрание.

Росица Кирова означи, че първите национални избраници са завещали, че не със слова, а единствено с каузи се демонстрира отдадеността и верността към Отечеството; че овластените национални избраници би трябвало да му служат самоуверено, гордо и безкористно; че същински народни представители, призвани да чертаят бъдещето на една страна, могат да бъдат единствено тези, които осъзнават висотата на своя дълг към Отечеството.


Пред паметника в местността Оборище бяха поднесени венци и цветя. Отслужен беше и церемониален молебен-водосвет. На церемонията участваха народни представители, регионалният шеф на Пазарджик Валентина Кайтазова, представители на локалната власт, общественици и жители. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР