Египетски, катарски и американски посредници приключиха преговорите за удължаване на

...
Египетски, катарски и американски посредници приключиха преговорите за удължаване на
Коментари Харесай

Преговарящите са близо до удължаване на примирието в Газа, твърдят запознати

Египетски, катарски и американски медиатори завършиха договарянията за удължение на четиридневното помирение в Ивицата Газа , споделиха пред Ройтерс египетски източници.

Понеделник е последният ден от контрактуваната с посредничеството на Катар четиридневна пауза на боевете, които се водят в Ивицата Газа, откакто Хамас атакува Израел , умъртви над 1200 души и взе над 240 заложници.

Хамас е организация, приета за терористична от Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни.

Палестинската формация Хамас се стреми към удължение на примирието с четири дни, до момента в който Израел желае удължение ден за ден, като не престават договарянията за това кои палестински пандизчии ще бъдат освободени, споделиха източниците.

Новината идва на фона на предстоящо освобождение на израелски заложници и палестински пандизчии. По-рано Израел сподели, че е получил през нощта окончателния лист на заложниците, които би трябвало да бъдат освободени.

Палестински чиновник сподели, че и Хамас, и Израел са посочили позитивно отношение към настояванията за удължение на четиридневната пауза в боевете, само че добави, че " към момента не е реализирано дефинитивно решение ".

По-рано израелски чиновник повтори позицията на Израел, че ще се съгласи на спомагателен ден помирение за всеки в допълнение освободени 10 заложници и всякога ще освобождава три пъти повече палестинци. Броят на спомагателните дни е стеснен до пет, добави служителят.

В неделя Хамас освободи 17 души, в това число 4-годишно дете, с което общият брой на освободените от петък насам заложници доближи 58.

В неделя Израел освободи 39 палестински пандизчии младежи, с което общият брой на освободените от началото на примирието палестинци доближи 117.

В понеделник представител на израелското държавно управление сподели, че общият брой на заложниците, които към момента се държат в Газа, към този момент е 184, в това число 14 чужденци и 80 израелци с двойно поданство.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР