Египетски археолози откриха мумия в една от двете неизследвани досега

...
Египетски археолози откриха мумия в една от двете неизследвани досега
Коментари Харесай

Египетски археолози откриха мумия в Луксор


Египетски археолози откриха мумия в една от двете неразучени до момента гробници в южния град Луксор, заяви министерството на антиките. Гробниците са открити през 90-те години от немската археоложка Фредерика Камп, въпреки че тя е стигнала единствено до входната врата. Те евентуално датират от династиите на Новото царство, които са траяли няколко века допреди 3000 години.

Отговорният министър Халед Ал Енани беше в Луксор, с цел да разгласи откритието в некропола "Дра Абул Нага" покрай известната Долина на царете, където са заровени доста фараони, в това число Тутанкамон.

В допълнение към погребалните предмети, археолозите откриха "мумия, обгърната в лен". Тя евентуално е върховен чиновник. Той още не е разпознат, само че има две вероятни самоличности. Гробницата може да принадлежи на разположение на име Джехути Мес, чието име е гравирано на една от стените или на писаря Мати, като неговото име и това на брачната половинка му Мехи са написани на 50 погребални конуса, открити в правоъгълната камера на гробницата.

Другата гробница към момента не е разкрита. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР