Ефективна стачка започнаха специалистите по здравни грижи от МБАЛ Д-р

...
Ефективна стачка започнаха специалистите по здравни грижи от МБАЛ Д-р
Коментари Харесай

Здравните специалисти от Сливен започнаха ефективна стачка

Ефективна стачка започнаха експертите по здравни грижи от МБАЛ " Д-р Иван Селимински " в Сливен. Всеки ден до 11 юли сестри, акушерки и лаборанти ще стопират работа за един час.
Днес следва изпълнителният шеф и Стачният комитет на медицинските сестри в болничното заведение да обсъдят дейностите при възможна безсрочна ефикасна стачка, тъй че да не се стига до застрашаване на живота и здравето на пациентите, съобщи БНР.
От общо 300 медицински експерти 152 са подписали декларацията за присъединяване в безсрочната ефикасна стачка.
По думи на ръководителя на протестния комитет на медицинските сестри Надежда Маргенова, в случай че до 11 юли Министерството на здравеопазването не извърши настояванията им, ще стартират и ефикасните протестни дейности.
Здравните експерти упорстват за унищожаване на комерсиалните сдружения в опазването на здравето, промени в нощната часова ставка и категорията труд на медицинските експерти и въвеждане на единни стандарти за броя на обслужваните пациенти от една сестра.
Продължават митингите и на медиците от Видин, Монтана и Враца. Припомняме, че над 100 лекари от видинската болница подпискаха групово предупреждение за овакантяване. Те желаят оставката на здравния министър Кирил Ананиев поради желанието му да закрива отделения в лечебните заведения в Северозападна България. Лекарите са безапелационни, че това обрича пациентите от района.
Закриването на лечебни заведения е тежка деградация на здравната ни система, а тя е разследване на цялата политика в страната, разяснява в ефира на БиТиВи някогашният здравен министър Мими Виткова. Когато рухне стопанската система, обществените сфери са разследване от това срутване, а стопанската система в Северозападна България от дълго време е рухнала, добави тя.
Темата разяснява и доктор Радослав Гайдарски, също някогашен здравен министър. Той бе безапелационен, че така наречен " болничен туризъм " е невероятно да се случи в този район. Хората са небогати и е несъответстващо да считаме, че ще пътуват десетки и стотици километри, с цел да се лекуват. В същото време, добави доктор Гайдарски, не е рентабилно поделение да работи единствено с двама-трима лекари. Той посочи, че страната приготвя положителни фрагменти и отделя големи средства за това, само че най-после тези млади експерти избират работа в чужбина.
При закриването на отделенията ще настъпи безпорядък, предизвести доктор Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана правата в опазването на здравето. Ако белодробното поделение е във Видин, а АГ-то във Враца, като пристигна родилка с пневномия, къде ще я изпратят, попита риторично той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР