Едва три дни след началото на войната германският канцлер Шолц

...
Едва три дни след началото на войната германският канцлер Шолц
Коментари Харесай

Берлин се учи да живее без Москва

Едва три дни след началото на войната немският канцлер Шолц разгласи коренни промени: Германия се откъсва от Русия по всички посоки и ще се въоръжи до зъби, без да разчита на НАТО. 

Три месеца по-късно стана ясно, че и разривът с Русия, и основаването на най-голямата войска в Европа няма да стане толкоз елементарно. Но на Германия й следва да се измисли себе си още веднъж и новата си роля в света. В понеделник вечерта канцлерът заяви, че Германия скоро ще има най-голямата войска в Европа. Само допреди няколко месеца тази вест щеше да провокира сензация и би провокирала нееднозначна реакция у европейските сътрудници, само че в новите действителности в света думите на Шолц не направиха изключително усещане. Факт е, че Шолц се изрече доста деликатно в изявление за недодялан вестник, наблягайки, че немската войска ще е стандартна, т.е. няма да има нуклеарно оръжие и ще бъде в границите на НАТО. Изявлението му не е ненадейно, още на 27 февруари в историческа реч в Бундестага той заяви за новото развиване на немската войска. 

Резултатът от дейностите на германофила Путин е, че

 

промени освен Русия и Украйна, само че и Германия. 

 

Берлин удивяваше своите съдружници, че допоследно се беше вкопчила в икономическите си връзки с Русия. От " Северен поток " 2 се отхвърли два дни преди съветското нахлуване. Разбра се, че работата не е тъкмо в парите и съветския газ, който се оказа, че може да бъде сменен. Имаше и нещо друго. Появиха се допускания, че немският хайлайф е подкупен. Но и това не е обяснението. Ключовото е, че околните връзките с Русия са носещата структура, върху която Германия построи актуалната си самоидентификация. 

" Природният газ беше свещената крава на руско-германските връзки. В Германия помнеха, че Съюз на съветските социалистически републики не спря доставките и по време на Студената война. Тесните връзки с Русия и примирението с нея бяха политическо решение след разпада на Съюз на съветските социалистически републики. Скъсването в този момент с съветските нефт и газ значи, че с русоцентризмът завърши ", разяснява немската политоложка Лиана Фикс. 

Алексей Юсупов, също немски политолог и шеф на съветската стратегия на фондация " Еберт ", споделя, че Германия е прекарала последните десетилетия в шизофрения. След Втората международна война Германия стана част от Запада, само че по разнообразни аргументи, и след обединяването се усещаше обвързвана с изтока - най-източната страна на Западна Европа. След съветската експанзия в Украйна, когато следвоенният ред се срути, Германия разбра, че не може да живее сред тези два свята.

Германските елити от дълго време усещаха - споделяха им го и западните сътрудници, и даже самата Украйна, че зависимостта от Русия опонира на западния либерален избор на Германия. Но не беше елементарно да се промени този вектор. В Германия даже измислиха дума Putinversteher (който разбира Путин). Пример за това е да вземем за пример решението на Меркел да се строи " Северен поток " 2 след анексията на Крим. Германците не обръщаха внимание на предизвестията, тъй като да се търгува с Русия беше доста преференциално. 

" Цялата тактика на Меркел и историята на немското преуспяване е седене на два стола и гонене на краткосрочни меркантилни стопански изгоди. Но в този момент Германия ще би трябвало да формулира нова тактика за 30 години напред. Страната ни не е привикнала по този начин. Всички политици се занимаваха единствено с по какъв начин на следващия ден да създадем живота ни малко по-добър от през днешния ден ", споделя Алексей Юсупов. 

Единствената партия, която се занимаваше в последните години не с дребните усъвършенствания, а с световния облик на бъдещето, беше дяснопопулистката " Алтернатива за Германия ", чийто водачи пропагандират " завършек на западната цивилизация " и " боязън от ислимизация ". Политолозите изясняват, че макар анексията на Крим Меркел не е посмяла през 2014 година да направи коренен завой в връзките си с Русия поради несъгласието на немския бизнес да приключи икономическите си връзки. Сега след началото на войната немският бизнес е в потрес от случилото се и разреши на Шолц да скъса с Русия.

" Шолц дръпна неочакваната спирачка. Това е самопризнание, че Германия не се движеше в вярна посока. В енергетиката - подвластна от съветския газ, смятайки, че Русия не е подготвена за огромна война, и трето какъв брой слаб е Бундесверът. Сега Шолц прави завой на 180 градуса ", разяснява Лиана Фикс. 

Предстоят още няколко гласувания в Бундестага, само че

 

към този момент е ясно по какъв начин ще бъдат разпределени 100-те милиарда евро за немската войска.

 

41 милиарда са за " Юрофайтър ", F-35 и нови транспортни самолети, 16 милиарда ще са за направата на нов европейски танк и доработване на съществуващите модели, 19 милиарда за флота - корвети, фрегати, подводници и разработка на нови корабни системи. " С този бюджет Германия надминава Англия. Това е потрес! Все отново Англия е атомна страна, има самолетоносачи, подводници. - чуди се Юсупов. - И още по-странно е благосклонното отношение на западните сътрудници ".

" Германският хайлайф живееше с убеждението, че не можем да заемаме лидерска позиция, тъй като всички в близост помнят предишното и Третия райх. Но в действителност отношението към Германия от дълго време не е такова. Вътрешният ни немски дискурс беше откъснат от европейската действителност ", споделя Юсупов. Лиана Фикс добавя, че историята се явява положително опрощение Германия да не обръща внимание на Бундесвера, дори са се чудили необходим ли им е. " Преди войната Аналена Бербок споделяше, че Германия не може да праща оръжие на Украйна поради историята си. Напротив точно поради нея би трябвало да праща ", добавя Фикс. 

Юсупов се чуди дали немската войска ще успее да усвои качествено милиардите. " Бундесверът и Министерство на защитата са най-страшната част от немската държавна администрация. Там е нужна радикална промяна, с цел да има смисъл от всичко това ", споделя Юсупов. 

Военната експертка Кристиана Мелинг не схваща по какъв начин ще се оправи армията с тези големи пари за въоръжение - това са по 25 милиарда на година! Сега и с 9 милиарда не може да се оправи. " От немската войска се пести от 90-те години насам. Плаща се за личен състав, само че не за оръжие. На армията за тези години не са дадени 450 милиарда евро И в този момент хвърляме 100 милиарда в тази черна дупка ", разсъждава о.з. полковник Ралф Тиле. 

" Германия се готви за турбуленции в изискванията на инфлация, невиждана от 1990 година насам. Още не се усеща напълно, само че

 

дюнерът в Берлин към този момент 7.50 евро при нормални 4 евро.

 

Т ова е първият звънец. В края на лятото ще има изострен конфликт с действителността ", предвижда Юсупов. 

Заради упования недостиг на бензин цяло лято германците ще употребяват публичния превоз съвсем гратис против 9 евро на месец. Изключение са единствено експресните влакове. 

В момента немският бизнес се лекува от тежка контузия. " Знам от първа ръка, че междинният немски бизнес чака леко разхлабване, някакво помирение, с цел да възобнови още веднъж бизнеса с Русия. Мощният Сименс незабавно се преориентира - ще стори железница в Египет ", споделя Юсупов. 

" Русия не може да бъде изтрита от картата на Европа, нито може да бъде победена по боен път, до момента в който е нуклеарна страна. Може да бъде изгонена от Украйна, само че да бъде отстранена като европейска опасност - не. Значи ще би трябвало отново да се търси модус вивенди с нея ", споделя Лиана Фикс.  

Но с всеки минал ден връзките сред Русия и Германия стават все по-малко. Не става дума единствено за стопанската система - не летят самолети сред Германия и Русия, затворен е културният център " Руски дом " в центъра на Берлин, от Русия са изгонени немските политицески организации и корпунктът на  Deutsche Welle, а Германия блокира  RT на немески, Германско-руският музей в Берлин си смени името, дори Герхард Шрьодер напусна " Роснефт " - тухла по тухла се срутва строеното 30 години. Германия скочи, мина необратимата точка, в този момент виси във въздуха.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР