Едва около 40 процента от малките фирми, които от 1

...
Едва около 40 процента от малките фирми, които от 1
Коментари Харесай

60% от малките фирми с доста по-скъп ток от юли

Едва към 40 % от дребните компании, които от 1 юли 2021 година нямат право да се употребяват от държавно избраните цени на тока, са си избрали търговец на електрическа енергия от свободния пазар. Това сочат данните на трите електроснабдителни сдружения – ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-Про ", които до преди ден одобряваха заявки за промяна на доставчика.

На 10 юни изтече крайният период за прекосяването към борсовите цени на електрическата енергия, което значи, че 60 на 100 от така наречен небитови клиенти от 1 юли 2021 година ще бъдат пратени към снабдител от последна инстанция (ДПИ), каквито лицензирани сдружения имат още веднъж ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-Про ". При ЧЕЗ това ще се случи за към 81 хиляди клиенти или 74 на 100 от потребителите, които би трябвало да си избират нов снабдител. От ЕВН към 60 хиляди консуматори или близо 65 на 100 ще отидат на скъпата сила, а при " Енерго- Про " това ще се случи с към 41 хиляди клиенти или над 50 на 100 от всички небитови клиенти. Общо 180 хиляди от 300 хиляди такива клиенти – множеството от тях фризьорски салони, обущарници, книжарници, с дребни сметки от 30-40 лева месечно, от 1 юли автоматизирано отиват към ДПИ.

Цените на този тип снабдител са много по-високи от пазарните. Но при сметка, равна на битово ползване, покачването на месечните разноски за сходен малък бизнес няма да е толкоз огромно, че да накара клиентите да се занимават административно с избор на нов снабдител, подписване на контракти, вероятно подаване на графици за нужното им ползване и прочие неща, затрудняващи битието на дребните бизнесмени.

Колко ще им коства това, никое от електроснабдителните сдружения не се наема да разяснява, тъй като следва смяна в методиката за образуването на цените на доставчиците последна инстанция. Досега те се дефинират месец за месец като количествата сила се купуваше от държавната НЕК като публичен снабдител, само че имаше опция това да става по преценка на сдруженията даже по цени много над борсовите и по този начин на клиентите да се оферират голословно високи цени. От 1 юли 2021 година обаче НЕК стопира да е публичен снабдител, Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) към този момент няма за дефинира квоти електрическа енергия, които определените от нея електроцентрали да са длъжни да продават на НЕК по контролирани цени, а електрическата компания на собствен ред да препродава на електроснабдителните сдружения. Те към този момент ще си купуват нужните им размери ток от борсата, в това число и нужните им като ДПИ количества.

Затова и КЕВР трансформира методиката за формиране на цените за ДПИ като компонентата ще включва 80% от цената на борсовия сегмент ден напред в часа на доставката и 20 на 100 ще е цената за дефицит на ток от балансиращия пазар. Това ще се умножава по коефициент доставка от ДПИ, който ще е 5 %.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР