Едва на 34 години д-р Мариян Добрев е достигнал най-високото

...
Едва на 34 години д-р Мариян Добрев е достигнал най-високото
Коментари Харесай

Докторът на Левски за живота в клуба, тежките травми, спортната медицина у нас и пицата и бирата след мач

Едва на 34 години доктор Мариян Добрев е достигнал най-високото равнище в българския футбол. Той е лекарят на Левски. Името му е измежду най-популярните в спортната медицина у нас.

Д-р Добрев даде любопитно изявление пред Блиц, в което приказва по доста тематики свързани със " сините ", тежките контузии и спортната медицина у нас.

Как попадна в Левски?

- Обади ми се доктор Великов, към който към този момент имаше оферта от клуба. Изрази предпочитание да работи с мен, а аз постоянно съм имал предпочитание да работя с него. Едно време, когато започвах в тази специалност, ми беше фантазия да работя с него. Стана ми доста прелестно от поканата и просто нямаше по какъв начин да не приема.

Беше в ЦСКА 1948...

- Точно бях завършил с тях, когато ми звънна. Може би беше схванал отнякъде и по тази причина е звъннал. Но бях завършил с ЦСКА 1948.

Как ти се отрази смяната и какво усети - въпреки всичко от втородивизионен клуб влизаш в Левски?

- Беше малко стреснато. Разчитах, че доктор Великов ще ми помогне, ще ме вкара в ситуацията, ще ме научи. И тъкмо по този начин се случи.

Как те одобриха в Левски?

- Бих споделил - прелестно. Всички, изключително футболистите, ме одобриха извънредно добре. До ден-днешен се разбираме доста добре. Мисля, че и те са удовлетворени от мен. И аз съм удовлетворен.

Как реши да започнеш с тази специалност?

- Като дребен ми беше фантазия. Интересувах се доста от футбол и защото не съм упражнявал в никакъв случай футбол, взех решение, че желая да стана лекар. И то не лекар на спортисти, а особено на футболисти. Затова влязох в Медицинския, по тази причина се насочих единствено към това. И нещата се сбъднаха едно по едно. Мечтите се сбъдват. Тепърва има още доста за реализиране.
 Георги Тодоров дефинира групата на Левски за баража с Етър
Георги Тодоров дефинира групата на Левски за баража с Етър

Вижте избраниците на експерта

Свикнали сме да задаваме въпроси на футболистите - за задачата в кариерата им, за желанията им за чужбина... Предполагам, че и при теб има цели, има стремежи за развиване все по-нагоре?

За чужбина е по-скоро да се учиш там. Моята фантазия е да вкарам тук неща, които се вършат в чужбина. Да създадем същинска футболна медицина в България. Да е на високо равнище, с съвременни технологии, с съвременни медицински центрове. В момента има много да се желае по това отношение в България, само че то е обвързвано и с доста средства, с големи вложения. Които в действителност някои тимове ги вършат към този момент. И считам, че ще навлязат последователно на всички места.

Ходиш ли по специализации в чужбина? Да видиш другите клубове по какъв начин работят...

- Иска ми се да отида, само че към този миг не съм имал тази опция. Да видя по какъв начин се случват нещата в огромните европейски клубове. За сметка на това чета доста. Ходих в Барселона на конгрес и видях по-общо нещата. Не съм стоял в един клуб дълго време, с цел да видя по какъв начин работят.

Каза Барселона. Ти беше там с Холмар Ейолфсон, който беше опериран от светилото в специалността доктор Кугат...

- Да, бях при него. С желанието да видя интервенцията на Холмар. За мое благополучие той даже ме предложения да вземам участие с него. Бяхме дружно през целия ден, асистирах му. И в този момент получих покана за юни месец, която за жалост няма да мога да приема. Но приказвах с него предходната седмица, осведомих го за невъзможността да пътувам. И той сподели, че поканата остава, единствено би трябвало да си подредя нещата. Поканата е за един месец на безусловно безвъзмездна специализация.

Операцията на Ейолфсон характерна ли беше, че се е наложило чак да се прави от един от най-големите доктори в света?

- Скъсана предна връзка. Не беше толкоз характерна, само че беше извънредно значима. Това е една от най-тежките контузии във футбола и е извънредно значимо да се направи както би трябвало. След такава контузия следва едно от най-тежките възобновявания. И освен физически, само че и душевен. Доста сигурност би трябвало да придобие самият състезател, с цел да може да играе по-късно на същото равнище. Затова беше значимо интервенцията да се извърши на допустимо най-хубавото място в света.
 Снимка 424513
Източник:

Предполагам, че след възобновяване от контузия футболистите имат боязън да не би да им се случи още веднъж?

- При огромна контузия - постоянно! Дори има проучвания на тази тематика - за психическото възобновяване на футболистите след тежка травма. Какво би трябвало да се прави, с цел да се отпусне, какъв брой време е нужно. Но това е и самостоятелно. В живота за всичко е нужно време. Когато имаш контузия, каквато и да е - ти би трябвало време, с цел да се възстановиш.

Съществува ли цялостното възобновяване при доста тежки контузии?

- Да, несъмнено.

Какви са най-често срещаните травми във футбола?

- От удар, от претоварване. Някоя друга мускулна контузия. Това са честите, които нямат дълго време неявяване. Честите тежки контузии са разкъсване на предна кръстна връзка на коляното. На глезена връзки, това е също постоянно.

Колената ли са най-опасното място за един футболист?

- Да, както и глезените. Другата заплаха е комоциото. При бранители се случва - стълкновение на главите, удар в гредата.. На това би трябвало да се обръща доста внимание. Преди години, още бях студент, не се обръщаше доста внимание на ударите в главата. Сега е друго - към този момент се обръща съществено внимание. По принцип българските съдии би трябвало да знаят, че при удар в главата изобщо не би трябвало да очаквам сигнал от него, а непосредствено да вляза на терена и да отида при играча. ФИФА и УЕФА имат предписание - при удар в главата непосредствено докторът влиза на терена без да чака. Даже преди време ме беше изгонил от един мач Ивайло Стоянов поради тъкмо такова нещо. Аз потеглих да влизам без да ме извика, тъй като Котев от ЦСКА 1948 се беше блъснал в гредата. А той ме изгони от мача, а аз бях в правото си. Трябва да вардя здравето на футболистите - това е моята работа. Смешното беше, че след това ме върна, тъй като нямаше различен лекар на мача.

Стресова ли е работата на доктора по време на мач?

- Не бих споделил. В Първа лига е добре - имаш масажисти, имаш щаб, не си самичък. Колкото по-голям ти е медицинският щаб, толкоз по-малко стрес ще преживяваш. Затова ти споделям, че в Първа лига няма стрес. Защото има и кола за спешна помощ в профил на всеки мач. Стресово е в случай че нямаш опит или си при започване на нещата. Има си характерни неща, които в случай че не ги знаеш се чувстваш терзание. Но това е първоначално и е част от работата ни.

В теб имаше ли терзание, когато стартира да работиш във футбола?

- Много! Първата ми работа беше в националните тимове - гарнитури 15, 17 и 19-годишните. След това ЦСКА 1948 и по този начин.

Трудно ли се пробива в футбола? Все видяно в профил си достигнал до най-високото равнище във футбола - лекар си на Левски...

- Не е елементарно. Трябва много да се учиш и то освен от книгите. Трябва да се буташ, да се интересуваш от доста неща. Но би трябвало и помощта на докторите към теб. Дали на ортопеди-травматолози, дали на спортни доктори. Просто си би трябвало и тяхната помощ. Не би трябвало да проявяваш егоцентризъм и да не търсиш техните помощ и препоръки. Напротив - без тях нямаш никакъв късмет.
 Серджиу Буш удостовери ТОПСПОРТ и разгласи: В сърцето ми има място и за Левски, и за ЦСКА!
Серджиу Буш удостовери ТОПСПОРТ и разгласи: В сърцето ми има място и за Левски, и за ЦСКА!

Нападателят напуща " Герена "

Ти пробиваш доста млад в тези среди...

- Да, доста добре се усещам. Всички споделят, че съм пробил доста млад и съм горделив с това. Надявам се да не преставам по този начин.

Развива ли се българската спортна медицина?

- Започва да се развива. Когато започнах да се занимавам с това, бях изплашен - млад и не гледах общата картина. Започнах да виждам общата картина и да се интересувам от протичащото се на Запад. Сега виждам към този момент, че последователно се развиваме. Благодарение и на другите спортни доктори. За страдание сме малко хора, само че съумяваме. Някои клубове към този момент демонстрират интерес и имат предпочитание да научат нововъведенията, да ги вкарат в България и в своите тимове.

Какво си говорите с футболистите на терена? Как ги успокояваш, когато отидеш при тях на игрището?

- Гледам да не си предавам тип, че знам, че е съществено. Ако контузията е сериозна - те знаят, че могат да разчитат на мен и знаят, че няма да им разрешат да продължат да играят. Когато нещата не са толкоз съществени - те знаят, че в случай че им кажа, че няма проблем, значи в действителност няма проблем. Разчитат на мен.

Коя е най-тежката контузия, която си срещал във футбола досега?

- Беше на Благой Наков. Беше в Беласица. Едно влизане в крайници под коляното счупи огромния пищял, в това число и в ставата. Веднага го изведохме от стадиона и още на другия ден го оперирахме. С плаки. Това е една от най-тежките, с които съм се сблъсквал. Друга тежка - на Ивайло Чочев последната. Много е тежка - счупена капачка и скъсано сухожилие.

Имаш ли занимателни случки на терена?

- Има доста занимателни моменти. Слушам какво си подвикват играчите.. Яблонски е един от огромните веселяци. Случвало ми се е да отида при състезател, да виждам, че е тежко... А той да се смее и да приказва нелепости. Червеният картон от Ивайло Стоянов беше занимателен, тъй като както споделих - след това ме върна. Липсваше различен лекар на мача. Това беше на ЦСКА 1948 - Германия.
 Левски и Етър в спор за близо 500 хиляди лв.
Левски и Етър в спор за близо 500 хиляди лв.

Толкова получава всеки тим в първия прелиминарен кръг на Лига Европа

Кои са по-уязвимите елементи на тялото при футболистите?

- Мускулите. Дори на Запад стартират да обръщат все по-голямо внимание на тези контузии. Понякога мускулите не могат да устоят на цялата тази натовареност. Вече има многостепенна система, по която се правят оценка тези мускулни контузии. Обръща се огромно внимание на задната бедрена мускулатура - по този начин наречения хамстринг. Еволюционно индивидът не е основан да рита топка и да опъва мускулите на краката по този метод. А във футбола това е главното. По тази причина натовареността от мачовете и тренировките стартира да основава проблеми в тази част.

Виждал съм Антъни Джошуа, Кличко и други спортисти да вършат тренировки под вода... По какъв метод оказва помощ това?

- Трябва всички да стартират да го вършат това. Особено възстановяващите се от контузии. Изключително потребно е и доста съвременно. Във водата нямаш гравитация и там ти работи мускулът. Не натоварваш толкоз ставите, а в същото време натоварваш мускулната част, която, както споделих, е извънредно значимо да е издръжлива. Тренировки в басейн, възобновяване в басейн... Много е значимо и би трябвало да се вкара в клубовете. Трябва да се обърне внимание при построяването на медицински центрове у нас.

Как оказват помощ камерите с минусови температури на футболистите? Често виждаме огромни звезди да се възползват от криотерапията...

- Предизвиква антивъзпалително деяние. Организмът отделя ендорфини, което е значимо за положението на мускулатурата. Тя в камерата се е стегнала, само че по-късно се отпуска в по-голяма степен. И по този начин създаваш опция да не се случват крампи и да не се изморява толкоз постоянно мускулът.

Кои са най-хубавите способи за възобновяване от контузия?

- Това, което би трябвало да знаят българските футболисти, е че би трябвало да се разчита на доктора на тима. Защото той е там да им оказва помощ и да им сътвори условия за възобновяване. Не би трябвало да се търсят други отзиви и би трябвало да поддържаш една линия на възобновяване. Докторът на тима взема решение какво е нужно и той го води. Ако имаш терзания - приказваш отново с доктора на тима. Казвам го това, тъй като доста футболисти имат навика да заобикалят медицинския щаб на съответния тим и да търсят други способи за възобновяване. Което не е неприятно, само че даже да го правиш, би трябвало да го споделиш с доктора на тима. Най-добри способи за възобновяване няма. Трябва да се индивидуализират нещата. Дори в общата медицина е по този начин - би трябвало всичко да е индивидуализирано. Една и съща контузия при някои лишава две седмици за възобновяване, при други цялостен месец.

Слушат ли футболистите?

- В момента слушат. Случвало ми се е тук-там да не слушат въобще. Но тук в Левски слушат. Това е част от професионализма на играчите, а и от моя. Много е значимо да се работи дружно - състезател и доктор. Превенцията също е доста значима. Възстановяването след мач е доста значимо - криотерапия, хранителни добавки. Трябва да се грижат даже за кръвоносните съдове. За витамините в организма, за въглехидратния и аминокиселинния баланс. Храната след мач или подготовка е доста значима също.

Ти ли им изготвяш и питателните режими?

- Не ги изготвям аз. Правя го с сътрудници. Но изготвям метода на приемане на хранителни добавки по време на тренировки и мачове. Водя предварителната защита и лекуванията.

Случва ли се постоянно футболист да дойдат с наднормено тегло за старт на подготовка? Изпълняват ли заръките на докторите за почивката сред сезоните?

- Не единствено аз им заръчвам. Това вършат и треньорите. А играчите извършват. Няма метод да не го вършат - професионализмът го изисква. Сегашните футболисти са експерти. Нормално е един състезател да качи 1-2 кг в почивката. Това не е проблем. Много рядко в професионалните тимове ще се види някой, който качва безумни килограми или се отпуска доста. Има хора, които смъкват килограми и се усеща изморени, а след това цялостен сезон се усещат по този начин. Много е значимо свалянето на килограми да не бъде внезапно. Така и силата ти отпътува. Не би трябвало да се смъкват доста килограми по време на сезона. Това се прави по време на подготовката. Колкото си свалил тогава - толкоз. По време на сезона максимумът е 1-2 кг.
 От Берое потвърдиха ТОПСПОРТ за интереса на Левски към Душан Перниш
От Берое потвърдиха ТОПСПОРТ за интереса на Левски към Душан Перниш

" Щастлив съм обаче, че успяхме да го задържим ", съобщи Валентин Грудев

Един от образците за коренна смяна беше Ники Михайлов. Когато пристигна в Левски, беше напълнял, изготвихте му специфична стратегия и доста хора бяха изумени по какъв начин толкоз бързо Михайлов влезе във форма....

- Иванков, аз и други експерти си помагахме доста в тази ситуация с Ники Михайлов. Но той е огромен експерт. Изключителен. По време на подготовката беше извънредно изпълнителен. Дори самият той се насилваше да извърши всичко, с цел да е подготвен и да се усеща добре и да е потребен за тима.

Има ли разлика в професионализма на Михайлов, който е обиколил много страни, бил е в огромни клубове, и професионализма на локалните ни играчи?

- Да ти кажа почтено, няма голяма разлика. Зависи от самия човек. Иван Горанов да вземем за пример е извънреден експерт. Има чужденци, които са скандални просто, и доста българи, които пък са огромни експерти. Голям експерт беше и Обертан. Изключителен...

Кое е по-често срещано - травми на мач или на подготовка?

- Тежките контузии са по-често на мач. Мускулните са повече на тренировки.

Пица и бира - потребни ли са след мач? Забелязвам, че постоянно се внасят пици и бири в съблекалните след дуел...

- Пицата е за въглехидрати. За да могат незабавно да се поемат от организма. Англичаните имат едно нещо, на което споделят " Golden hour " (Златен час). В един час и половина след тежкото натоварване може да консумираш всичко. Бирата - вършат го това в Германия, в Англия. Не е нещо, което да съм безапелационен, че не би трябвало. Има проучвания, че няма огромна разлика дали след мач ще пиеш бира или електролитен разтвор. Психологически е доста потребно - пиеш бира, отпускаш се след мач. Не мислиш за нищо в този миг. Не е тежък алкохол. Организмът има потребност да се отпусне, а бирата оказва помощ за това. Може да изтеглиш оздравителен развой от бирата. Пицата е въглехидратна бомба. След толкоз тежко натоварване имаш потребност от това, с цел да върнеш въглехидрат в организма. Аз считам, че в пицата е наложително да има месо, други считат, че не е нужно толкоз месото, а е значимо тестото. Аз виждам всичко, което давам и върша на футболистите, да е научно изследвано. Ако не - или не им го давам или им го давам в доста дребни количества и то в случай че не вреди.

Какво се случва в тези 15 минути на полувремето и задоволително ли са те, с цел да се възвърне тялото?

- Със актуалните натоварвания е мощно да се каже, че са задоволително. Но това имаш като време. И се опитваш да го използваш оптимално. Всички би трябвало да са готови да употребяват тези 15 минути. В почивката сред полувремената работа имат треньорът, докторът... И по тази причина е значимо да работим дружно. В тези 15 минути той би трябвало да им каже каквото има, аз да им дам каквото би трябвало и да видя има ли контузени и какво е положението им.
 Братът на Стаси Иванов тренира за сефте с мъжкия отбор на Левски
Братът на Стаси Иванов тренира за сефте с мъжкия отбор на Левски

Ивайло Иванов е измежду най-хубавите футболисти на селекцията до 17 години

Как минава един ден на доктора на Левски?

- Ако е утринна подготовка - отивам въз основата два часа по-рано. Подготвям си нещата, които са за преди подготовка. Идват момчетата, приказваме си. Вземат нещо да ядат - потребни неща, протеини. Казват ми, в случай че имат проблем, проверявам ги. Отивам при треньора, оповестявам дали има някакви проблеми и разлики от вчерашния ден. Ако е за мач - виждам се с масажисти и физиотерапевта. Обсъждаме контузени, изтощени играчи.

Излизаме на подготовка, следим нещата. Ако треньорът види някой изтощен или реши, че нещо се случва, идва при нас и пита. Дали ние виждаме същото нещо, дали да го обсъдим. След тренировката изчакваш момчетата и виждаш дали са добре. След това оставаш най-малко още 2-3 часа, с цел да си подготвиш нещата за идващия ден. Отново има разискване с медицинския щаб и по-късно аз доста постоянно имам прегледи. Понякога играчи имат потребност да ги закарам при различен експерт да ги види. Общо взето е това.

Какво прави един лекар отвън работно време?

- С моите хрумвания да работя и да оперирам, не ми остава доста време. Прекарвам го със фамилията, чета книги. Чета нашата характерна литература и не преставам да се изучавам. Затова е доста значимо да ти е забавно това, което правиш.

Кои са ти най-близките в Левски?

- Горанов, Костов, Райнов, Милош... Разбирам се доста добре с Ники Михайлов, с Божинов, с Мариани. С Холмар се сближихме около травмата и интервенцията му. С всички съм в положителни връзки.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР