Едва ли щяхме да знаем за хайвера от охлюви, ако

...
Едва ли щяхме да знаем за хайвера от охлюви, ако
Коментари Харесай

Хайверът от охлюви става все по-популярен

Едва ли щяхме да знаем за хайвера от охлюви, в случай че селският служащ Доминик Пиеру не се беше отчаял до такава степен, че да се чуди по какъв начин да свърже двата края.

Докато гледал обезверено гроздето, което не дало задоволително плод, той видял един охлюв и получил просветление. Доминик решил да направи плантация за охлюви, само че не с цел да употребява месото им, а хайвера им.

Жена му доста се смяла над концепцията му, само че когато продали първия си кг хайвер от охлюви за две хиляди евро, смехът й секнал. За да се получи обаче този артикул се изисква доста интензивен труд.

В специфична постройка по дървени греди се разхождат големи охлюви, които се хранят единствено със свежа трева и екологично чисти добавки. В помещението се поддържа избрана мокрота и понякога се разпръсква вода. И всичко се прави, с цел да даде един охлюв четири грама хайвер на ден.

На пръв взор наподобява, че това са пари от въздуха – единствено събираш зрънцата хайвер под охлюва и забогатяваш. Но с цел да се получат четири грама хайвер, фермерите би трябвало да прекопаят петдесет грама земя, в която охлювът заравя бъдещото си поколение.

Замърсеният със земя хайвер отива във високотехнологична лаборатория, където всяко зрънце се обработва от облечени като хирурзи хора. Те измиват добре хайвера, пресяват го и го отделят зрънце по зрънце с пинсета.

Преди години хайверът от охлюви не съумял да се наложи, тъй като по това време – през осемдесетте години – хайверът бил противен на усет. Съвременните технологии разрешават той да стане мек и гальовен.

Аристократите във Франция са просто луди на тематика хайвер от охлюви и семейство Пиеру няма по какъв начин да успее да извърши всички поръчки. Вносителите на хайвер обаче са забранили на фермера да назовава публично продукта си хайвер, по тази причина той го продава под името „ горски перли ”.

В момента той развъжда седемдесет и пет хиляди охлюва и зарежда деликатесните магазини в цяла Европа с вкусния си артикул. Освен от охлюви човек може да забогатее и от други гадинки.

Така да вземем за пример жабите се продават в Италия, Франция, Испания и Китай, където от тях подготвят деликатеси, като употребяват крачетата им. От кожите им се шият скъпи обувки.

В Съединени американски щати е известен домашният бизнес по развъждане на хлебарки. Те изискват скромни количества храна, развъждат се бързо и по-късно се изкупуват от магазините за животни, които ги оферират на притежателите на птици, рептилии и риби.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР