Едва ли има родител, който не познава досадата от непрекъснатите

...
Едва ли има родител, който не познава досадата от непрекъснатите
Коментари Харесай

Как да предпазим децата да не се превърнат в консуматори

Едва ли има родител, който не познава досадата от непрекъснатите детски претенции за нови покупки - играчки, храни (сладки и вредни), всевъзможни типове платени удоволствия. Тъкмо сме отказали една молба, и се появява нова, а след нея - трета и по този начин до безспир. Обясненията за цената на парите и рестриктивните мерки във финансовите благоприятни условия остават неразбрани от децата и постоянно избираме просто да купим, с цел да си осигурим някаква, въпреки и къса, отмора от молби.

В актуалния свят децата израстват заобиколени от изкушения - артикули, умишлено направени, с цел да ги привлекат и предизвикат интереса им. Когато получават все нови и нови неща през къси шпации от време обаче, техният интерес става променлив, недоволството им пораства и те стават все по-неспособни да се забавляват същински, благодарение на личното си въображение.

Какво можем да създадем, с цел да ограничим “детското консуматорство ”?

Вгледайте се искрено в себе си и личните си привички.

Поведението на децата ни отразява нашето лично, защото за тях ние сме прочувствено и психически значими. Ако децата ни изискват прекалено много покупки, може би това отразява нашата лична некадърност да направляваме импулса си за пазаруване на нови движимости. Разбира се, да купуваме е нужда, само че постоянно извършването на покупки в действителност е освен това за нас - наслаждение, терапия, метод да уплътним времето си, авторитет, източник на самочувствие. Ако ограничим непотребното извършване на покупки и се съсредоточим върху това “да бъдем ”, а не върху това “да имаме ”, в случай че се пренасочим от движимостите към прекарванията, има късмет децата ни да създадат същото.

Внимателно подбирайте средата на децата - физическата и обществената.

Тази тактика е допустима основно в предучилищната възраст, когато детето няма опция независимо да избира къде да върви и с кого да се вижда и е в огромна степен зависисимо от мнението и избира на родителя си. Магазините и парковете с прекомерно доста платени занимания карат децата да желаят все нови и нови неща, тъй че се пробвайте да ограничите времето, прекарано в тях. Същото важи и за тези от приятелите на детето, които са презадоволени материално или захласнати от пазаруването на нови играчки - те може да са скъпи за детето ви, само че под негово въздействие настояванията за нови и нови играчки сигурно ще се усилят.



Бъдете твърди в слагането на граници и налагането на ограничавания. Има родители, за които е мъчно да споделят “не ” на детето си и да слагат ограничавания. Те желаят детето им да има всичко и да не бъде лишавано от нищо. Този метод обаче влия неподходящо върху развиването на детето и това бързо става явно както за родителя, по този начин и за обкръжението. Последователното и твърдо полагане на граници дава опция на детето да контролира личното си държание и да добие визия за разпоредбите и рестриктивните мерки в действителния живот. Ето няколко образеца за полагане на граници във връзка с пазаруването на нови неща:

• Поставете финансов предел или ограничаване за броя на купуваните неща, когато се намирате на място, което предлага доста изкушения за детето.
• Напомнете за скорошни покупки, в случай че ги е имало, и обяснете, че би трябвало да мине време до идната.
• Когато отказвате някоя покупка, обяснете ясно съображенията си- какво не одобрявате в нея, за какво моментът не е подобаващ.
• Помогнете на детето да възнамерява пазаруването на мечтани движимости във времето - по този начин му помагате да развива търпението си и уменията си за обмисляне.
• Избягвайте да награждавате детето с движимости и предпочитайте нематериалните тласъци.
• Подарявайте играчки единствено при в действителност значими мотиви.
• Насърчавайте детето да играе със старите си играчки и да ги преоткрива.

Отделяйте време и внимание на детето си

Желанието за нови играчки от време на време е знак за това, че отдаваме незадоволително внимание на детето си. Тъй като за детето е мъчно да изрази потребността си от внимание, то прибягва до настояването на нови движимости, които да запълнят неналичието на свястно другарство с родителя. За детето не е задоволително да сме физически с него, а духом да сме някъде другаде - в проектите си, проблемите си или обществените мрежи. Необходимо е да приказваме и играем с него по метод, който му оказва помощ да се усеща значимо и ценено.

Насърчавайте креативните импулси на детето си

Децата обичат да творят и да основават лични творби и колкото повече време прекарват в такива занимания, толкоз по-добре. Творческите занимания им оказват помощ да изразят себе си, да се почувстват уверени, да се развиват интелектуално и прочувствено. В този смисъл, творчеството е цялостната диаметралност на консумирането, защото слага децата в същински дейна позиция. Ако детето познава удоволствието от творенето и интензивно го практикува, силата му ще се насочва в тази посока и ще е по-малко фокусирано върху материалните придобивки.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР