Едва ли има някой, който да не е забелязал, че

...
Едва ли има някой, който да не е забелязал, че
Коментари Харесай

Кои пластмаси са опасни за здравето ни

Едва ли има някой, който да не е забелязал, че незабелязано през последните десетилетия пластмасата се е трансформирала в неизменима част от нашия обичай. В пластмасови опаковки към този момент могат да се намерят освен козметичните артикули, само че всеки един хранителен артикул и напитка. От пластмасата се създават всевъзможни чинии, чаши и кутии за храна. Но до каква степен този материал е безвреден за нас?

Пластмасата се създава главно от въглища, недопечен нефт и газ. Пластмасите съставляват полимери (дълги вериги от молекули), които се вършат в огромни съдове с катализатори при специфична температура и налягане. Въпреки че пластмасата мъчно се разгражда в околната среда, тя има свойството да се изхабява и да трансформира структурата си, а това оказва въздействие върху човешкото здраве. Съставките, от който е изработен този материал, малко или доста минават от пластмасовата опаковка непосредствено в продукта вътре.

Всички тези пластмасови принадлежности за хранене, тарелки и подложки са практични, само че не трябва да се употребяват след една година от производството си, защото тогава стартират да вредят на организма ни. Много от хората имат навика да употребяват повече от веднъж чиниите, чашите и вилиците за еднократна употребя, само че имайте поради, че това е доста неприятна концепция и в случай че не желаете сами да навредите на себе си, фамилията си и околната среда, спрете да го вършиме.

Една от най-често употребяваните пластмаси в производството на опаковки за храна и кутии за предпазване на хранителни артикули е полипропиленът (5PP). За момента няма данни той да вреди на човешкото здраве.

Същевремнно има пластмаси, които не понасят високи температури, а на етикета на дадения съд не се показва до какъв брой градуса може да се употребява той. Изделията от полистирен (№6 PS) са относително по-трайни, само че те също не са подобаващи за прекомерно горещи течности и храни. Стирофоумът е белият, шуплест представител на този материал. Когато се нагреят съдовете от тази пластмаса, те отделят стирен, който навлиза в питателните артикули.

 Пластмаси

Пластмасовите съдове се повреждат и когато се почистват със сода каустик, белина, амоняк и други Специалистите предлагат, те да не бъдат пускани в миялна машина.

Пластмасовите произведения, създадени от правилни производители, наложително имат знак на дъното си, който би трябвало да осведоми от каква пластмаса е направен съответния съд. Когато става въпрос за съд, в който ще бъдат поставяни храни и питиета, той би трябвало да има и знак за това - чаша за вино и вилица, написа НамамаБг.

Полиетиленът (№1 PET) се смята за безопасен, в случай че се използва еднократно, в противоположен случай също е отровен. От него се създават бутилки за вода и безалкохолни, опаковки за кетчуп и съдове за мирковълнова фурна.

За безвредни се смятат полиетиленът с висока компактност (№2 HDPE) и полипропиленът (№5 PP). Първият съставлява мътна или бяла пластмаса, която се употребява в производството на бутилки за вода, мляко, сокове, а от втория се вършат бебешки шишета, кутии за храни и кофички за кисело мляко.

Полиетиленът с ниска компактност (№ 4 LDPE), от който се създават пликчета и торбички, чаши за горещи течности, фолио за храна и други досега е прочут като безвредна пластмаса.

Силиконът също съставлява синтетична пластмаса и напоследък от ден на ден се употребява в семейството. Тъй като той устоя на високи температури (до 260 градуса), стана известно в кухнята да се използват формички за печене от него. За силикона няма задоволително информация, само че за момента се дефинира като безвреден за здравето ни.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР