Едрият боб, известен като смилянски, е основна култура за региона

...
Едрият боб, известен като смилянски, е основна култура за региона
Коментари Харесай

Отглеждане на смилянски боб

Едрият фасул, прочут като смилянски, е съществена просвета за района на Смилянското корито.

Почвата в този регион е песъчлива. Подготовка на земята стартира на есен с изораването и през пролетта с торенето и правенето на вода. За да не мухляса смилянският фасул, би трябвало да се засажда на разстояние през два реда и при 25 -30 см по 5 -6 зърна.

След като фасулените стъбла пробият и израснат на към 20 см от почвата, би трябвало да се загърлят с фреза. Това се прави, с цел да се напояват по-добре в бъдеще. Следваща стъпка е слагането на колове, които са прави и заострени. Високи са към 1.5 или 2 метра.

Важно е да се следят растенията дали получават задоволително вода. Когато в шушулката стартират да се образуват бобчета, поливането би трябвало да се спре, с цел да могат да наедреят и да узреят. Постепенно шушулките пожълтяват и изсъхват, тогава към този момент са подготвени за бране.

Растението се изрязва, бере се всяка шушулка и се бели на ръка. Оставят се да изсъхнат добре, тъй като в противоположен случай ще мухлясат. У дома би трябвало да се съхранява в хартиени пликове на изсъхнало и мрачно място.

Важно е да се означи, че смилянският фасул е единствената просвета, на която пестицидите, изкуствените торове оказват пагубно деяние.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР