Едно от нещата, на които автомобилните производители обръщат сериозно внимание,

...
Едно от нещата, на които автомобилните производители обръщат сериозно внимание,
Коментари Харесай

Какви са предимствата и недостатъците на панорамния покрив? СНИМКИ

Едно от нещата, на които автомобилните производители обръщат съществено внимание, е външния тип на колите. Всяка компания се пробва да направи нещо неповторимо и извънредно, а измежду козовете в тази посока е съществуването на панорамен покрив. Това е едно от ефектните оферти за „ хубост “, което се употребява от инженерите и дизайнерите. Но до каква степен е належащо?

В предишното нямаше панорамни покриви, а в някои коли се оферираше люк на тавана, именуван още шибидах. За да влиза въздух и вентилацията да стане по-добра. А и като допълнение в дизайна за хубост, несъмнено. С течение на времето шибидахът непрекъснато растеше и се стигна до прерастването в панорамен покрив. Който и в този момент е алтернатива, която се предлага в някои от актуалните коли. Особено тази наклонност се следи в премиум сегмента и участва в концепциите с футуристичен дизайн за бъдещето.

Стандартното панорамно остъкляване е закрепено и не може да се управлява. То несъмнено дава друго чувство за външния тип на автомобила и позволява на пасажерите да се насладят на гледки и като цяло основава неповторима атмосфера в колата. В по-скъпите модели е допустимо да се инсталират панорамни люкове, които се отварят. По този метод се получава резултатът на кабриолет с вентилационна функционалност.



Ако панорамният покрив е общоприет, то колата в началото е проектирана и изчислена за потреблението му. Инженерите са решили сигурността на потреблението на материалите, евентуални повреди и здравината на структурата. Друга специфичност е, че стъклото на панорамния покрив не се разпада на дребни фрагменти при щета.

Да се върнем на остарелия люк (шибидах) - още тогава имаше „ за “ и „ срещу “. Неодобрението беше най-много поради опасения от протичане на вода при дъжд, но също по този начин и боязън от елементарно навлизане в купето при възможна кражба. И за панорамния покрив на пръв взор може да се мисли по сходен метод, само че не би трябвало да се не помни обстоятелството, че технологиите и направата към този момент са на напълно друго равнище.



За разлика от напълно преносимия покрив, каквито имат кабриолетите, панорамният не понижава пространството на автомобила, не въздейства върху размера на задните седалки и размера на багажното поделение.

Сред минусите може да се уточни високата топлопроводимост на материала, което значи, че през зимата топлината ще напусне по-лесно кабината, а през лятото ще се задържа. Получава се и струпване на влага върху стъклото. Но и това не е толкоз огромен проблем в днешно време при съществуването на задоволително мощни климатици.

Цената на самите коли с панорамен покрив е по-висока, а и когато се стигне до ремонт, неговата трудност и вложенията са по-големи.
В последна сметката, както при множеството сходни решения в колите, има последователи и съперници. Всичко е въпрос на персонален избор и финансови благоприятни условия.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР