Едно от най-разпространените заблуждения е, че зехтинът е подходящ за

...
Едно от най-разпространените заблуждения е, че зехтинът е подходящ за
Коментари Харесай

Кога и как да готвим със зехтин

Едно от най-разпространените заблуждения е, че зехтинът е подобаващ за приготвянето единствено на студена кухня. Противно на схващането, че мазнините са зложелател номер едно за здравето на човек, с помощта на съществуването на зехтина, това не е по този начин.

Зехтинът има свойството да понижава натрупването на мазнини в черния дроб. Поради това, както и по отношение на всичките му останали изгоди, той заема авторитетно място в здравословното и диетично хранене на актуалния човек.

Зехтинът е доста по-подходящ от останалите мазнини за готвене, пържене и задушаване. Но когато се употребява за печене и пържене, съществуват няколко особености, които би трябвало да се съблюдават.

На първо място, той не би трябвало да бъде загряван до точка на шупване, защото това би трансформирало химичния му състав и е причина за разграждане. Зехтинът е извънредно богат на антиоксиданти, биоактивни съставни елементи, феноли, имащи редица потвърдени здравословни изгоди.

 Готвене със зехтин

Високата температура на обработка обаче води да разграждането им и загубата на успеваемостта. Освен това се образуват нездравословни за организма субстанции.

Когато готвите със зехтин, би трябвало да знаете, че не по-старият от половин година от датата на производството не би трябвало да се загрява, защото доста ще пръска. Това се дължи на частиците от месестата част, които до този миг не са се утаили към момента. Поради тази причина младият зехтин има и по-силен усет от този на узрелия.

Студено пресованият зехтин не би трябвало да се употребява за готвене. Той е подобаващ единствено за консумация в недопечен тип – най-добре за овкусяване на салати. За готвене има особено създаден зехтин, който резервира вкусовите си качества при термична обработка. Реално той не има същите качества на студено пресования, само че несъмнено е по-здравословен от олиото.

Когато се употребява за консервиране, на процедура всеки зехтин е подобаващ. А и съвсем всеки артикул може да се консервира в него, като най-често се практикува със зеленчуци, сирене и плодове.

 Загряване на зехтин

Най-важното изискване е хранителният артикул да е напълно затрупан и авансово изварен или изсушен, с цел да се извлече водата от него и да се избегне вероятно формиране на мухъл.

Когато зехтинът се прибавя в салатата, е най-добре това да става най-после. По този метод съставките се съчетават най-добре. Когато загрявате зехтин пък, може да добавяте в него малко пресован чесън и свежи ароматни треви.

Разпространено поверие е, че когато приготвяте макаронени произведения, то е добре да им добавяте по 1-2 супени лъжици зехтин. По този метод, когато се варят, няма да залепват. Склонни сме да не се съгласим на 100 % с изказванието, тъй като мазнината въпреки всичко остава от горната страна на водата. Истината е, че би трябвало да разбърквате регулярно, изключително първоначално, в случай че желаете пастата да не се слепне.

Зехтинът, в композиция с чесън, черен пипер, розмарин и мащерка, е извънредно подобаващ за мариноване на месо. Добавянето на 1-2 супени лъжици зехтин към тестото за пица пък ще го направи извънредно еластично.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР