Едно от най-нормалните метеорологични събития за началото на лятото са

...
Едно от най-нормалните метеорологични събития за началото на лятото са
Коментари Харесай

В сезона на мълниите: Какво да (не) правим при гръмотевична буря?

Едно от най-нормалните метеорологични събития за началото на лятото са гръмотевичните стихии. Уви, при започване на сегашното лято гръмотевица умъртви млад мъж в София.

Вероятно малко на брой от вас знаят, че има публични държавни наставления за дейности при гръмотевични стихии, с които да гарантирате оптималната си сигурност. Ето ги и тях!

1. Поведение навън

Ако сте измежду природата, стойте надалеч от високи дървета и канари. Намерете изсъхнал предмет и седнете върху него. Ако сте навън, клекнете и долепете стъпалата си компактно до земята. Притиснете главата към коленете и гърдите си.

2. Мълнии и средства за напредване

Ако сте на колело, мотопед, мотор или каквото и да е друго транспортно средство, слезте неотложно от него. Ако сте с кола, уверете се, че можете да премахнете антената преди бурята. Ако въпреки всичко ви удари гръм, до момента в който сте в колата, проверете гумите, може да са обгорели. 

3. В градски условия

Стойте надалеч от електропроводи, железни структури, огради и като цяло всичко железно. Ако сте вкъщи, най-добре изключете уредите от мрежата. Не използвайте мобилни или стационарни телефони. Не използвайте чадъри! 

4. На отмора

Ако сте в басейн, в морето или в различен водоем, неотложно го напуснете! След това обезателно намерете несъмнено скривалище.

Източник thumbnail: milehightravele/demaerre/iStock

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР