Едно от най-неприятните неща през лятото безспорно е наличието на

...
Едно от най-неприятните неща през лятото безспорно е наличието на
Коментари Харесай

Какво става, ако муха кацне на храната ни?

Едно от най-неприятните неща през лятото несъмнено е съществуването на доста и досадни инсекти. Особено в случай че решите да хапвате на открито или нямате мрежи против комари на прозорците, ситуацията може да стане доста неприятно.

Освен комарите, които могат да ни заразят с доста рискови заболявания или ни побъркват с жуженето си, има още едно насекомо, което лятото побърква хората.

Става въпрос за мухите. Те освен че кацат по нас, а жуженето им ни побърква, само че и кацат по най-различни повърхности. Но какво се случва, когато кацнат и върху храната ни?

Истината е доста по-лоша, в сравнение с сте мислилим

Ако досадната муха кацне върху храната ви, най-вероятно ще я изгоните с ръка и ще продължите да ядете. Но би трябвало ли да се притеснявате за микробите?

Според Томас Дж. Даниелс, лекар на научните науки и шеф на Екологичната лаборатория в Университета Фордхам, има най-малко 100 разнообразни типове мухи, които могат да придвижват бактерии, вируси и яйца паразити.

След като мухата е хванала микробите, може да ги популяризира по няколко метода. Според Даниелс бактериите и вирусите в нечиста храна, оборски тор и други мръсни места се прикрепят към тялото на мухата и дребните власинки по краката ѝ.

Когато мухата кацне на храната, тя оставя част от закачените за нея от по-рано микроби. По този метод евентуално сме изложени на риск от зараза, макар че количеството на излъчвания патоген евентуално е малко.

Въпреки това, би трябвало да се тормозим повече, в случай че мухата остане върху храната по-дълго време и се подготви за ястие. Когато една муха кацне на храна, тя не стартира да яде дребни късчета храна от чинията ви незабавно. Вместо това насекомото отделя храносмилателни сокове върху храната, с цел да я омекоти и едвам по-късно да я изяде. Но това даже не е най-лошото.

Соковете, които мухата отделя, са цялостни с нездравословни микроорганизми, които живеят вътре в насекомото и има повече от тях, в сравнение с краката ѝ. Това значи, че те са към момента са живи. Така те се смесват с храна, която мухата всмуква и остават в устата ѝ до идващото хранене.
Какви микроби могат да популяризират мухите?
Учените знаят, че мухите могат да разпространят ешерихия коли, салмонела, хепатит А и ротавирус. Това оповестява сертифицираният експерт по инфекциозни болести и доктор Брент Лаартц.

Също по този начин, мухите могат да популяризират шигела - група бактерии, които са причинители на дизентерия. Шигела може да аргументи диария, тресчица и коремна болежка.

Но преди да хвърлите цялата храна от масата, коства си да знаете, че не всяка муха придвижва гореизброените микроби. Споменатите нагоре са всички фекални бактерии и вируси, които не участват в храната на всяка муха.

Специалистите настояват, че мухата ще би трябвало да кацне на сурово месо или фекалии, с цел да популяризира тези бактерии и вируси във вашата храна. Колкото по-чиста е вашата кухня, толкоз по-малка е вероятността една муха да кацне на нещо мръсно и рисково и по-късно на храната ви.

Освен това единствено една муха на чинията ви не значи, че ще хванете някаква зараза. Всичко зависи от това какъв брой нездравословни микроорганизми придвижва мухата, какъв брой дълго седи върху храната ви и какъв брой мощен е вашият имунитет. Възможно е въобще да не се болестите с нищо.

Трябва да се притеснявате повече, когато ядете на място с доста инсекти, да вземем за пример, в случай че сте на пикник измежду природата. В този случай се пробвайте да покриете храната, когато не я ядете.

Експертите поучават да изхвърляте храна, която сте оставили непокрита, а има доста инсекти в близост.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР