Едно от най-големите предизвикателства не е да приготвите мармалада от

...
Едно от най-големите предизвикателства не е да приготвите мармалада от
Коментари Харесай

Мармалад от портокали

Едно от най-големите провокации не е да приготвите мармалада от портокали, а да не го излапате целия сами!

Необходими Продукти

● портокали - 4 огромни, към 500 грама
● вода - 1, 7 литра
● захар - 1 кг
● лимонен сок

Начин на подготвяне

Измийте доста добре портокалите. Разполовете ги и изцедете сока в бездънен съд от неръждаема стомана. Остържете пулпата и семките в цедилка и изстискайте оптимално сок от тях, след което ги завържете в парче муселинов плат. Настържете на ренде кората и бялата част или я нарежете на ситно с доста изострен нож.

Добавете кората и муселиновата торбичка към сока, долейте вода и лимонен сок по отношение на количеството на портокалите. Оставете да кисне една нощ, което икономисва от времето за варене.

Загрейте течността и я оставете да къкри на сдържан огън за час и половина. Кората би трябвало да стане доста мека, леко транспарантна. Извадете торбичката, оставете я да изстине малко, сложете гумени ръкавици и изстискайте сока от нея. Претеглете сместта в съда - би трябвало да е към 800 грама, а в случай че е по-малко долейте вода.

Сложете 4 чинийки във фризера, с които ще ревизирате гъстотата. Добавете захарта и намалете огъня. Бъркайте и не оставяйте да заври преди захарта изцяло да се разтвори. Увеличете огъня, кипнете сместа и не бъркайте. След към 5 минути мармаладът ще стартира да се надига и да става не огромни мехури. След към 10 минути проверете гъстотата, като по-бързо става сместа в по-голям съд.

За да ревизирате гъстотата махнете сместта от котлона и оставете мехурите да спаднат. Извадете чинийка от фризера, капнете малко течност в нея и я върнете назад на студено за 1 минута. Ако мармаладът е подготвен, той леко ще се набръчка при досег и няма да тече. Добрата плътност се доближава при 105 градуса.

Оставете мармалада за 10 минути или до момента в който стартира да се сгъстява още повече. Ако има пяна по повърхността - оберете я. Сместа се разпределя в стерилизирани буркани и се запечатва. Бурканчетата се държат в мрачен и студен долап. Издържат към година.

Страхотна рецепта за мармалад от портокали.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР