Едно нищо и никакво забавяне от две минути в отрязването

...
Едно нищо и никакво забавяне от две минути в отрязването
Коментари Харесай

2-минутно забавяне при отрязването на пъпната връв подобрява развитието на новороденото

Едно нищо и никакво закъснение от две минути в отрязването на пъпната шнур води до по-добро развиване през първите дни от живота на новороденото.

В живота на възрастните времето постоянно е от изключително значимо значение, тъй че си представете какъв брой значими могат да бъдат някакви си мигове в живот, който преди малко е почнал. Едно мъничко двуминутно закъснение в отрязването на пъпната шнур, може да докара до по-добро развиване на новороденото през първите дни от живота му, демонстрира проучване неотдавна оповестено в списание Pediatrics .

Резултатите демонстрират удобен резултат от забавеното отрязване на пъпната шнур, подбуден от покачвания антиоксидантен потенциал и от снижаването на възпалителното деяние при израждането на бебета в термин ”, пишат учените от Университета на Гранада.

Пъпната шнур, която е със междинна дължина от към 50 см, свързва бебето с майка му в утробата. Връвта придвижва О2 и хранителни субстанции от кръвотока на майката към бебето и стига от отвор в стомаха на бебето до плацентата. Скоро след раждането, пъпната шнур би трябвало да се стегне на две места и по-късно да се среже по средата, безболезнена процедура както за майката по този начин и за детето тъй като в поддържащата живота пъпна шнур няма нерви.

Макар че пристягането и срязването на пъпната шнур не е въпрос на спор, това за което учените спорят от известно време е по кое време е най-добре да се среже тя, като едни учени споделят по-скоро, а други – по-късно. В последна сметка бебето към момента получава хранителни субстанции от плацентата до мига, в който тази връзка с майката не бъде прекратена. Всъщност, на първата минута след раждането, проучванията демонстрират, че от майката в бебето могат да преминат към 80 мл (около 2.7 унции) кръв, до момента в който на третата минута общото количество се покачва до към 100 мл (около 3.4 унции) кръв.

Естествено, тези спомагателни количества кръв (и питателните субстанции, които тя съдържа) могат да повлияят доста на здравето в едно по този начин малко телце… или най-малко такова е разбирането. Именно това е въпросът, който откривателите от Университета на Гранада решили да изследват.

Двуминутно закъснение

За проучването, извършено от факултетите по физиология, акушерство и гинекология, откривателите работили с група от 64 здрави бременни дами, които родили в болничното заведение Сан Сесилио. Всички майки били с естествена бременност и непринудено обикновено раждане. Болничният личен състав срязал пъпната шнур на половината от новородените единствено 10 секунди след раждането, а тази на другата половина от бебетата след 2-минутно закъснение.

Изследователите разкрили доста по-голяма интензивност на каталазата в еритроцитите, която защищава от оксидативен стрес, а затова и на качествата за детоксикация на бебетата в групата с по-късно отрязана пъпна шнур, в сравнение с в другата група. Освен това, количеството супероксид дисмутаза — мощен натурален антиоксидантен ензим — и общо на антиоксидантите било доста по-високо при бебетата с по-късно ампутиране на пъпната шнур спрямо групата с ранно клампиране. Резултатите демонстрират, че забавянето със единствено две минути при отрязването на пъпната шнур е потребно за развиването на новородените.

Сюзън Скути

Инфо: http://www.medicaldaily.com/

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР