Едно нещо човечеството със сигурност ще остави след себе си

...
Едно нещо човечеството със сигурност ще остави след себе си
Коментари Харесай

Опаковка под наем: Как успешно рециклират бутилки в Скандинавието

Едно нещо човечеството сигурно ще остави след себе си и това са планините и плаващите острови от пластмаса.

Европейския съюз поде борба с пластмасата, като през юли предходната година влязоха условия за ограничение на избрани произведения за еднократна приложимост, както и за увеличение на отговорностите за потребление на рециклирана пластмаса в продуктите, а задачата е да се обърне растящият тренд на приложимост на пластмасата.

До 2030 година България ще би трябвало да реализира минимум 30% наличие на рециклирана пластмаса в PET бутилките (полиетилен терафалат - бутилките за минерална вода например), като изчислението ще е на база междинна стойност за всички бутилки от PET, пуснати на пазара. Отделно ще би трябвало да се увеличи и разделното им събиране. До 2025 година 77% от бутилките би трябвало да бъдат събирани, а до 2029 година - 90%.

Данните все още не са обнадеждаващи. Събираемостта на PET бутилки в България е едвам 22% по данни на PETCORE Europe. Така битката с пластмасата се обрисува да бъде дълга и комплицирана.
Реклама
Възможност за реализиране на положителни резултати е депозитната система, развита сполучливо в редица страни отпред със скандинавските, където се реализират впечатляващи резултати - над 90% отпътували опаковки за преработване от избрани типове. Основната концепция е елементарна - при покупката на дадена напитка плащаш за бутилката депозит и в случай че я върнеш където би трябвало, си получаваш парите назад.

Как се оправят с алуминиевите кенчета, PET бутилките и стъклото в Швеция, Финландия и Естония беше демонстрирано по време на онлайн семинар, отдаден на кръговата стопанска система, проведен от Reloop Platform, Националното съдружие на общините и Асоциацията на еколозите от общините в България.
В началото беше Швеция
Първата появила се депозитна система на опаковки от питиета за еднократна приложимост е с генезис Швеция. Въведена е през 1984 година и е един от сполучливите образци за развиване на кръговата стопанска система на локално равнище. В началото всичко стартира от алуминиевите кенчета, споделя Бенгт Лагерман, ръководещ шеф на Returpack. Целта е кенчетата да бъдат събрани и рециклирани и да се върнат назад в обращение. В организацията с 50% присъединяване е The Swedish Brewers Association и с по 25% The Swedish Food Retailers Federation и The Swedish Grocery Stores Association.

През 1994 година в системата се включват и PET бутилките. През 2003 година организацията се базира в Норкьопинг, където е сортировъчният център. Системата за събиране включва 12 000 пункта. Включени са 3160 магазина, като в тях са ситуирани 4260 автомата. Точки за събиране има и в къмпинги, спортни зали, места за всеобщи мероприятия, метростанции.
Реклама
Събират се единствено такива опаковки, които могат да бъдат рециклирани в кръговата система. Към кенчетата няма специфични условия. За PET бутилките има във връзка с типа на пластмасата - да е един тип пластмаса съгласно степента на бистрота, може да бъде и цветна, има условие и към етикетите, и към капачките, а лепилото би трябвало да може да се разтваря във вода над 60 градуса. Предаването на бутилката става благодарение на баркод, който я разпознава като един от типовете, с които системата работи.

Когато производителите или вносителите на бутилката или кенчето продадат стоката, депозитите за опаковките отиват в Returpack. Магазините на собствен ред продават стоките на крайните клиенти, които заплащат депозита. При връщането на бутилката крайните клиенти получават назад депозита от магазина. А на финала магазина получава парите по депозитите, изплатени на крайните клиенти от Returpack.

Материалите идват в сортировъчния център, балират се и оттова пластмасата попада в дружество за преправка в съседство, а алуминиевите кенчета на влакове потеглят за Франция и Германия, където се преработват. Организацията се финансира от приходите от продажби, както и от такси върху опаковките особено за пластмасата, като алуминият се финансира напълно от продажбите.

Резултатите на системата за 2021 година демонстрират преработване 99.5% на събраните кенчета и бутилки, които са 2.4 милиарда А спестените въглеродни излъчвания се пресмятат на 180 хиляди тона. Цялото въвеждане на системата от решението за въвеждането до приключения й тип е лишило 2 години време.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Градове 3 Енергетика 1 Градове 2 Енергетика 3 Енергетика 1 Компании Реклама С външни реализатори във Финландия
Финландската депозитна система, проведена от Palpa, стартира през 1996 година Тя работи с кенчета, PET бутилки и стъклени бутилки. В организацията вземат участие производители на питиета и ритейлът, а заетите в Palpa са 14. Във финландската система всички интервенции и действия са предоставени на външни реализатори, а автоматите са благосъстоятелност на търговците на дребно.
Успехът на върнатите кенчета във финландската системата е 97%
Депозитната система във Финландия е доброволна и обгръща необятна гама от артикули, в това число корав алкохол. Производители би трябвало да показват образци на опаковките си и всеки производител на автомат ги вкарва като разпознаваеми, като има разказани спецификации на опаковките и дизайн. Машините разпознават опаковката по баркода, размерите и типа на бутилките. От там събраните бутилки благодарение на транспортни оператори, част от веригата, отиват към складовете за подбиране, балиране и преброяване - също част от веригата. Там на финала се броят контейнери, цялостни с опаковки, които са с закрепени размери, и по този начин два пъти годишно се пресмята дали всичко в системата съответствува. Транспортните компании и центровете за балиране получават възнаграждение от Palpa, която е и по средата сред производителите и магазините във връзка с депозитите. А Palpa получава доходи от производителите и вносителите и главно от продажбата на суровината.

Тя се преработва на свободния пазар в чужбина като Франция, Германия, Англия, Швеция, Португалия или във Финландия, като къде да отиде суровината се избира на база най-хубава цена.

Успехът на системата е над 90%, като това е процентът на върнатите PET бутилки. При кенчетата той е 97%, а при стъклото - 98%. Общо събраните количества на година са 2.2 милиарда броя.
Бюлетин Ритейл
Всяка седмица получавайте най-важното и забавно от ритейл бранша във вашата поща
Вашият email Записване
Реклама Естония по образеца на Севера
Естонската депозитна система е най-старата в Източна Европа. Въведена е през 2005 година Организира се от Eesti Pandipakend, която ръководи, провежда събирането, превозването, сортирането, преброяването и преработването на опаковките на всички места в Естония.

Това е подплатено със закон, който планува облагане на дефицита до минимално избраното равнище за преработване върху производителите и вносителите - по 2.5 евро на кг за пластмаса и метал и 0.6 евро за стъклото. В организацията вземат участие четири асоциации на пивоварите, производителите на питиета и ритейла.

Системата работи централизирано, като се ражда на база почерпен опит от Норвегия и Швеция. Проучването стартира 2004 година и през октомври 2005 година към този момент е наложителна за всеки, който желае да продава питиета. Производителят има избор да не взе участие, само че това е неефективно за него и на процедура го прави невероятно.

Депозитът от 10 евроцента не е включен в цената на напитката и не се полза с Данък добавена стойност, като е обособен паричен съставен елемент, който работи като тласък за връщане. Има 1260 пункта за връщане на бутилките, като 566 са вендинг машини. Участието на магазините до 20 кв.м е непринудено. Тези до 199 квадрата пък могат да аплайват за изключение, а обекти с над 200 кв.м са задължени да взимат назад опаковки на обектите си.

В началото, несъмнено, има опозиция по линия на хигиената и вложенията. През 2020 година процентът на връщане на опаковките, който е реализиран, обаче е 90.7.
Свързани публикации мнения и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР