Едно момче с доведени брат и сестра, преплетени съдби и

...
Едно момче с доведени брат и сестра, преплетени съдби и
Коментари Харесай

Шекспир от Женския пазар във филма на Валери Йорданов

Едно момче с доведени брат и сестра, преплетени ориси и житейски тествания. Една душа, която мечтае да играе Шекспир, а остава непреклонна, макар, че животът непрекъснато желае да го сложи на колене. Един юноша, който занапред прохожда в живота сред грижите за баба си на легло, сред разсипаното си семейство и фантазиите да бъде част от обществото на изкуството. Един роден гений на перото, само че оценен в средите на уличните бойци. Едно момче с фантазии, които жертва, с цел да помогне на другите.

Филмът „ Шекспир като улично куче “ на Валери Йорданов е глътката свежо българско кино, което всеки от нас си взима, когато му би трябвало допамин - хормонът на щастието, който успокоява и дава една такава лекост на битието. Лекотата на продукцията пък ни среща с плевел коктейл от ромска действителност, която не всеки вижда из улиците на Женския пазар в София, само че тя е там – с всичките й шарени събития  сред наслади, горест, празници и споделено време и пространство сред българи и роми - все неща от живота, които не виждаме всеки ден, а те са тук - сред нас. 

Историята на " Шекспир като улично куче " ще се запомни като " оня филм, който гледахме тогава и я, в този момент отново да си пуснем, щото беше доста пресен " - за ония момчета, дето се показаха за такива, каквито не са в едно ТВ шоу за илюзии и зрелища - нали това желае народът? И за бащата на целия квартал (Захари Бахаров), който и роми, и българи почитат като локалния цар.

Снимка: БНР 

Е, оня филм - " Шекспир като улично куче " Валери Йорданов - се прави цели 11 години – от написването на сюжета, през спечелването на състезанието, търпеливото нанагорнище на субсидирането и най-после – експресното снимане за 21 дни на един много добър български екшън-комедиен филм!

Резултатът обаче е задоволително добър, с цел да получи 6 награди от фестивала " Златна роза " и още куп оферти за интернационалните участия.



Истинска находка са младите артисти  – Васил Илиев и Владислав Стоименов, които при кастинга за кино лентата са още световнонеизвестни студенти от НАТФИЗ, само че след извънредно безапелационния им дебют залагаме огромни упования за новите им звездни представяния.

Елеонора Иванова също прави впечатляваща първа кино роля с миловидното изражение на ранната Скарлет Йохансон, а тежката артилерия в този филм е Захари Бахаров, без който в последно време не минава нито един български филм.



Все отново актьорското разчупване е реалност и младите персонажи в епизодите също са нови лица. Малко „ Боен клуб “, малко „ Говори с нея “ на Педро Алмодовар, малко Костурица – тематиките за живота  и за лъкатушенето му сред " Да бъдеш или да не бъдеш ", тъкмо както го е написал Шекспир преди няколко века. А всеки от нас и до през днешния ден реди вълнуващия пасианс на аленото и черното в живота си.

Акцент е чувството за шанса, който всеки от нас копнее да почувства, когато най-вече има потребност. Шанса да живееш себе си, без да бъдеш клекнал.

Филм с епизодичните функции на Любо Нейков, Елена Петрова, Силвия Лулчева, Стефан Щерев, Доротея Толева и други



И напълно на място определената фнална песен на No More Many More, за които към този момент ви разказахме.

" Шекспир като улично куче " потегля по кината от 3 февруари.



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР