Едно често срещано чувство, което всички сме изпитвали, може да

...
Едно често срещано чувство, което всички сме изпитвали, може да
Коментари Харесай

Едно често срещано човешко чувство вреди повече от 15 цигари дневно

Едно постоянно срещано възприятие, което всички сме изпитвали, може да има по-отрицателен резултат върху здравето от пушенето на 15 цигари на ден, както и от диабета.  Става дума за самотата. 

Това удостоверяват учени от Европа и Америка, представени в систематизиран материал от американския уебсайт attn.com и news.byu.edu. " Трябва да стартираме да се отнасяме към обществените си връзки по-сериозно ", предлага Джулиан Холд-Лунстад, създател на проучване за въздействието на самотата на Университета " Бригъм " в Съединени американски щати. По думите й вредите от това човек да се усеща самотен може да бъдат толкоз огромни, колкото тези от наднорменото тегло - нещо, което е непрестанен обект на обществено внимание и говорене. 

Мнозина измежду психолозите и лекарите считат, че светът е на ръба на обществена зараза от самотност, с 60 млн. страдащи от нея единствено в Америка. Броят на възрастните хора, които свидетелстват за това, че са самотни, се е удвоил от 80-те години насам и в Щатите той е станал от 20 - 40%. 

Самотата се среща най-често измежду избрани групи от хора - възрастните родители, пациентите с увреждания, имигрантите, фамилиите с прекомерно ниски приходи. Въпреки това, по-нови проучвания демонстрират, че природата на самотата е вариативна и може самотата да се породи от аргументи, които не постоянно са предстоящи и срещани. 

" При хората около 30-годишна възраст се следи повишаване на равнището на възприятието за самотност, по-късно то спада и се покачва още веднъж на 50 ", разяснява пред Vox доктор Майке Лууман, психолог в Университета на Кьолн, Германия. Това не се е следило по-рано, споделя той. 

Самотата е по-широко публикувана в огромните градове. 

" Социалната изолираност може да е най-голямата опасност на околната среда на градския живот - по-лоша от шума, замърсяването и даже тълпите ", написа в книгата си от 2013 г.  " Happy City: Transforming Our Lives Through Urban Design "  Чарлз Монтгомъри. 

Сред здравните закани от самотата се включват доста и съществени проблеми. Медицински специалисти считат, че възприятието за самотност би трябвало да се лекува като хронична болест. Хората, които страдат от него, имат повече вътрешни възпаления, които създават протеини в стресови обстановки, в сравнение с другите, които се усещат обществено свързани, показва проучване на Колежа по медицина към Университета на Охайо в Съединени американски щати. Възпаленията може да доведат до други здравни проблеми като диабета от вид 2, артрит, заболяването на Алцхаймер, меланхолия. Възпалителните процеси вървят ръка за ръка с увреждане на имунната система - друго изследване открива този резултат от самотата. 

Самотата безусловно може да разбие сърцето на човек, са разкрили още учени на Университета на Йорк във Англия. Стресът и страхът, свързани с нея, може да предизвикат инфекциозен отговор в тялото, което е водещ рисков фактор за сърдечните болести. При обществено изолираните хора в 29% по-вероятно да има сърдечно заболявания и 32% по-вероятно да се получи сърдечен удар, откриват учените в Йорк. 

Освен това се счита, че самотните хора са 64% по-изложени на риск от деменция на старини - това пък открива холандско проучване, чиито резултати са отразени в Журнала по неврология, неврохирургия и психиатрия. Наблюдателите напомнят, че възприятието на самотност не трябва да се бърка с обстоятелството, че човек живее сам. " Все повече  " усещам се уединен ", в сравнение с " самичък съм ", се свързва със зараждането на деменция и подсказва, че това не е справедлива обстановка, а по-скоро лично възприета липса на обществени връзки, която покачва риска от когнитивен крах ", означават създателите на проучването пред " Гардиън ". 

Самотата се свързва още с развиването на наднормено тегло, преждевременна гибел. 

Хората в актуалния свят изпитват безпрецедененти равнища на самотност - броят на семействата от 1 човек по света са се усили, съобщи CBS News. В продължение на десетилетия свидетелствата и шерването за съществуване на самотност се повишават - за съпоставяне, в Щатите през 2013 година те са били 23% по отношение на 5% през 1920 г. 

Друг фактор може да бъде резултатът на обществените мрежи. Хората се усещат по-социално свързани, да речем, чрез Facebook, само че и се усещат по-малко щастливи колкото по-дълго време прекарват в нея, демонстрира изследване на PLOS One. Времето, което прекарваме в обществената мрежа, е обратнопропорционално на равнищата на задоволство от живота, които консуматори записват в границите на изследването. 

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР