Едни от основните гаранти за дълъг и пълноцененсън е лесното

...
Едни от основните гаранти за дълъг и пълноцененсън е лесното
Коментари Харесай

Колко време е нормално да ни отнема заспиването?


Едни от главните гаранти за дълъг и пълностоен

сън
е лесното заспиване вечер след лягане. Фактът, че редица фактори оказват въздействие върху този развой, изяснява за какво в някои случаи заспиваме доста бързо, а в други сънят може по този начин и да не ни споходи

с часове.

Периодът от време, който е нужен, с цел да заспим след лягане, се значи като инертност на съня . За естествени се смятат случаите, когато латентността на съня трае сред 10 и 20 минути. Прието е в изискванията на стресиращото всекидневие на актуалния човек да се позволяват известни леки отклонения от тази норма.

Всяко по-сериозно изменение в продължителността на интервала, нужен ни за заспиване, обаче може да е сигнал за нарушаване на съня . Ако постоянно се случва да заспиваме още с помирисването на възглавницата, или бодърстваме дълго време преди сънят да ни споходи, е добре да изясним аргументите за това отклоняване.

Много бързото заспиване след лягане и способността да си поспиваме когато и да е се преглежда като доста положителна заложба, само че истината е, че това може да е признак на хронично нарушаване на съня. Най-често късата инертност на съня алармира за недоспиване или хронично бодърствуване . Добре е да се знае, че доста по-важни са качеството и продължителността на съня, а не лесното заспиване. То може да е само бонус, само че единствено когато е в естествени граници.

Свързани публикации.. Да заспиш за 60 секунди – елементарен трик против бодърствуване 0 Защо ни е толкоз мъчно да спим на ново място? 0 Магнезий за възстановяване на съня – по какъв начин оказва помощ? 0

Твърде бавното заспиване и продължителното бодърстване след лягане също може да алармира за проблеми със съня. Те може да са предизвикани от физически или прочувствени фактори – нараснал мускулен тонус, свръхсетивност или тревога, които дисбалансират биологичния часовник и отсрочват етапа на заспиване във времето.

По-дългата фаза на инертност на съня може да е признак както на хронично бодърствуване, по този начин и на противоположното положение - невъздържание със съня.

Разбира се, отклоненията в интервала, нужен ни за заспиване след лягане, изключително когато са краткотрайни, може да са и изцяло безобидни. В случаите, когато те не предизвикат дискомфорт и спомагателни недоволства, място за терзание няма.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР