Едни от най-емблематичните курорти на Черноморието са вече безвъзвратно изгубени

...
Едни от най-емблематичните курорти на Черноморието са вече безвъзвратно изгубени
Коментари Харесай

Картичка от морето: Да си спомним за Слънчев бряг и Несебър

Едни от най-емблематичните курорти на Черноморието са към този момент окончателно изгубени в предишното. Особено мъчително ми е за Слънчев бряг и Несебър, както ги помня от моето детство. Разположени един до различен, те ловко балансираха сред удоволствието от разходка сред архитектурно-историческото благосъстояние на Стария град на Несебър и необятната линия на Слънчев бряг с съвременни нови хотели, обградени от пясъчна ивица и зеленина. Днес Несебър се трансформира в битпазар, а Слънчев бряг е презастроен и безреден, без сенките на дърветата и спокойствието на плажовете, като лъскавият курорт се загатва само и единствено в престъпните летописи и се асоциира главно с безпаметните пиянства на непознатите туристи и съмнителните гости на клубовете. 



Слънчев бряг – една от перлите на родното Черноморие, към този момент е в историята. Но сантиментът ни кара да съберем едни от най-хубавите картички от курорта благодарение на приятелите ни от Изгубени в предишното. 

Изграждането на Слънчев бряг стартира през 1958 година, като със градежа му се засажда и богат лесопарк, който придава необикновен образ на комплекса. При построяването на курортното населено място са непокътнати дюните и съществуващите дървесни насаждения, които са допълнени с нови южни типове. Плажът е с баснословен тънък златист пясък, а и е много дълъг – 6,5 км и необятен 30 – 60 м, като тук-там доближава до 150 м. 



Хотелите са доста, само че красиво ситуирани и с оптималната видимост към морето. През 1958 година се появява първото заведение в Слънчев бряг – стол " Оазис ", а при започване на юни 1959 година е открит и първият ресторант в курорта – " Нептун ". Известните многоетажни хотели са „ Бургас ”, „ Витоша ”, „ Рила ”, „ Пирин ” и „ Кубан ”, които приютяват доста български и задгранични посетители, които през годините не престават да се връщат в красивия и зелен курорт. В нощния бар на " Кубан " има и неповторимо вариететно шоу.

И още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР