Една трета или 34% от обществените поръчки, възложени от общините,

...
Една трета или 34% от обществените поръчки, възложени от общините,
Коментари Харесай

Изследване: 34% от обществените поръчки на общините - с критерии за субективизъм

Една трета или 34% от публичните поръчки, предоставени от общините, съдържат критерии, които дават опция за субективизъм при избора на победител.

Това демонстрира проучване на Българския институт за правни начинания, който през днешния ден показа резултатите от пилотно тестване от създаден от тях Индекс на корупционния риск при публичните поръчки.

Проверени са 166 поръчки, определени на инцидентен принцип, чийто възложител са общини – административни центрове на области.

Методологът Радостина Ангелова разяснява:  " Имаме съществени учредения да считаме, че по един или различен метод се стеснява конкуренцията и опцията за състезаване на обособените субекти ".

Друго постоянно срещано нарушаване е неналичието на конкуренция. В една трета от оповестените процедури има единствено един участник, в още толкоз – приключва единствено един след премахване на останалите съперници.

Едва 3 % от публичните поръчки са отстранени на съображение неналичието на конкуренция

" Оставено е поле за субективна преценка от страна на комисията. Около 17% от протоколите от работата на комисията не са разгърнати, не са отразени претекстове за отсъждане на оценката, което също оставя опция за субективизъм, защото комисията не е се постарала да разгърне своите претекстове и да аргументира своите оценки ", разяснява още Радостина Ангелова.

Проучването ще продължи. То е част от интернационален международен план, който с изключение на у нас се извършва в Босна и Херцеговина, Румъния и Черна гора.

Финансирането е обезпечено от Държавния департамент на Съединени американски щати.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР