Една силна намеса на държавата в млечния сектор е факт

...
Коментари Харесай

Наредба "опакова" сиренето с палма и повече вода

Една мощна интервенция на страната в млечния бранш е реалност от този август. Промени в разпоредба не разрешават сиренето с доста вода или палмово масло да се продава насипно на витрини, а до три месеца ще би трябвало да е опаковано. Целта - да се свие потреблението на неистинско саламурено сирене. Решението обаче е противоречиво, тъй като прибавя разноски за производители, реалокира ги от желани точки в магазини, вместо да се търси по-добър и на ниска цена метод - да вземем за пример посредством осведоменост на клиентите и положителни табели и етикети.

Редактираната Наредба за характерните условия към млечните артикули, обнародвана на 3 август, провокира спорни мнения измежду компаниите в млекопреработващия отрасъл. Част от тях застават напълно зад записаното, други считат, че то ще заплаши бизнеса на дребните и междинните производители. Най-критикувано е изискването за авансово пакетиране на имитиращите артикули и на сиренето с нараснало водно наличие.
Сирене или друго
Продажбата на " сирене " без мляко е остарял, само че неуреден проблем на пазара, а производството на така наречен " млечни артикули " с растителни мазнини пораства. В последните години пък водата в евтините сирена и техните фалшификати стартира да измества палмовото масло. И в двата случая става въпрос за артикули, които са надалеч от класическата технология за произвеждане на българско бяло саламурено сирене. Производителите изясняват влагането на растителни мазнини или на повече вода с ниската покупателна дарба на потребителите, които търсят евтини артикули, както и с натиска на комерсиалните вериги за конкурентни цени и условието им за произвеждане по избрани от тях рецептури. Приетата разпоредба е следващ опит на страната да разграничи истинските млечни артикули от тези, които ги наподобяват.
Какво планува наредбата
Наредбата дефинира характерните условия към млечните и към имитиращите артикули, слага условия за информацията, която би трябвало да се изписва на етикетите им, и разказва метода на предлагането им в магазините.

Според нея при производството на млечни артикули би трябвало да се употребява не по-малко от 80% сурово мляко и до 20% добавено изсъхнало мляко, съсредоточено мляко, млечен протеин.

Бялото саламурено сирене би трябвало да съдържа не по-малко от 40% изсъхнало вещество и да е с не по-малко от 40% масленост. Ако индикаторите са по-ниски от записаните в наредбата, наименованието е " саламурено сирене с нараснало водно наличие ". В този случай продуктите могат да се продават единствено авансово опаковани от производителя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР