. Една от трите подводници, спуснати в Черно море от

...
. Една от трите подводници, спуснати в Черно море от
Коментари Харесай

Daily Sabah: В Северозападна Турция откриха подводница, потопена от нацистите преди 75 години

. Една от трите подводници, спуснати в Черно море от Нацистка Германия, с цел да завоюва предимство над Съветския съюз по време на Втората международна война, и след това потопена, откакто не е получила позволение за прекосяване през Проливите, е била открита от водолази в Северозападна Турция, оповестява вестник Daily Sabah .

От редакцията напомнят, че три от общо шест подводници, изпратени от нацистите в Черно море през Румъния, са потопени в турски води след края на войната. Следи от подводницата U23 бяха открити край крайбрежията на Коджаели 75 години по-късно. Операцията по локализирането й е траяла две години.

Подводницата U23 е потопена на 9 септември 1944 година и е открита от TCG Akın, подводен избавителен транспортен съд, принадлежащ на командването на турските военноморски сили. Две години след откриването, подводницата е снимана едвам през април 2021 година

Водолазите са разкрили подводницата на пясъчното дъно на към 3 благи от плажа, на 36 метра под водата. Фактът, че всички елементи на подводницата, от оръжията й до перископа, са останали непокътнати, притегли вниманието на локални и задгранични водолази.

Останалите 3 подводници във флота, U9, U18 и U24, са унищожени от руската войска през 1944 година

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР