Една от тайните на вкусния домашен козунак, е че той

...
Една от тайните на вкусния домашен козунак, е че той
Коментари Харесай

Тайната на вкусния домашен козунак

Една от тайните на вкусния домакински козунак, е че той се прави доста дълго и би трябвало да се заредите с самообладание, в случай че желаете да се получи добър резултат.

За да приготвите апетитен домакински козунак, са нужни пресни и висококачествени артикули. Само това подсигурява, че козунакът ще бъде в действителност апетитен и хубав на тип.

Необходими артикули за приготвянето на домакински козунак: 600 грама брашно, чаша и половина прясно мляко, 6 яйца, 200 грама масло, 2 чаши захар, 50 грама квас, щипка сол, 50 грама стафиди, 50 грама бадеми, 50 грама захаросани плодове, 1 ванилия. Ако не обичате козунак с плодове или с ядки, можете да го извършите и без тях.

Козунакът става още по-хубав с глазура. За нея е нужен 1 белтък, половин чаша пудра захар, 1 чаена лъжичка лимонен сок.

В топлото прясно мляко се разтваря 1 супена лъжица захар и маята. Добавят се 200 грама пресято брашно и се разбърква по този начин, че да няма бучки. Завива се с забрадка и се оставя на топло.

 Великденски Козунак

Белтъците се отделят от жълтъците. Белтъците се прибират в хладилника, а жълтъците се разрушават със захарта до бяло, като един жълтък се оставя за намазване на козунака. Маслото се разтапя и се охлажда.

Когато сместа с маята усили двойно размера си, се прибавят жълтъците със захарта. Добавя се охладеното разтопено масло, солта и ванилията и всичко се разбърква. Белтъците се разрушават на сняг и се прибавят, прибавя се и останалото брашно.

Тестото се омесва добре, до момента в който не се появят мехурчета въздух в него. Ако месите на ръка, това може да отнеме повече от час. Но месенето е основна част от приготвянето на вкусния домакински козунак. Ако не е омесено добре тестото, то няма да стане меко, пухкаво и на конци.

 Козунак

Замесеното тесто се покрива и се оставя на топло да бухне. Когато усили размера си повече от два пъти, се прибавят измитите и подсушени стафиди, авансово оваляни в брашно. Добавят се нарязаните на кубчета захаросани плодове и нарязаните на дребни части обелени бадеми.

Тестото се меси към 5 минути с кухненски комбайн или половин час на ръка и се оставя на топло да бухне още веднъж. Формите за печене на козунаците се намазват с масло и се поръсват с брашно или галета, а на дъното им се поставя хартия за печене.

Тестото се поставя във формите и се оставя да се надигне, козунаците се намазват с жълтък и се пекат на 180 градуса към час. За да не излезе от формите, те се пълнят на половина. За да не изгори горната част на козунака, откакто се зачерви, се покрива с хартия, намокрена с вода.

Готовите козунаци се вадят от формите деликатно и се поставят върху възглавница, покрита с забрадка. Покриват се с друга забрадка и се оставят да изстинат.

Изстиналите козунаци се покриват с глазура, която се прави като белтъкът се разрушава, прибавя се пудрата захар и лимоновият сок. Козунаците, покрити с глазура, се поставят за 4 минути във фурната, с цел да стане по-красива и вкусна.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР