Една от първите култури, които човекът започва да отглежда още

...
Една от първите култури, които човекът започва да отглежда още
Коментари Харесай

Най-известните сортове бяло грозде

Една от първите култури, които индивидът стартира да отглежда още в най-дълбока античност, е лозата. Така се появяват и двата съществени типа грозде - бяло и алено, култивират се и разнообразни сортове на бялото и аленото грозде.

Днес съществуват десетки сортове грозде с разнообразни вкусови качества, от които се вършат другите марки бели и червени виновност. Ще се спрем по-подробно на бялото грозде, на някои от най-известните типове за консумация, както и за произвеждане на бяло вино.

Бяло грозде - състав, наличие на потребни субстанции и потребление

Бялото грозде по състав съответствува с аленото, защото всъщност те са един и същи тип плод. От наличието в бялото грозде се отличава глюкозата, която е потребна при сърдечни болести. Този тип грозде съдържа и други потребни съставки - витамини D, В1, В2 и С, калций, натрий, магнезий, желязо, сяра, фосфор, йод и други. Бялото грозде съдържа и пектин и липаза, които подкрепят храносмилането. То има антиоксидантни и противоракови свойства с помощта на флаваноидите в него.

Консумира се като десертен плод, в сушено положение и за произвеждане на разнообразни бели виновност.

Най-разпrостранените сортове бяло грозде

Шардоне

 Бяло грозде Шардоне

Този вид се счита за царя на бялото грозде поради това, че от него се създава виното, което е синоним на всички типове бели виновност - Шардоне. Това е най-успешнияt първокласен вид бяло грозде с прелестен плодов мирис. Самото грозде е с дребни, кръгли и твърди зърна с тънки ципи, златистозелени на цвят. Силните корени, които има този вид грозде, го вършат елементарно приспособимо към всевъзможни негостроприемни каменисти почви. Най-доброто вино Шардоне се прави от грозде, отглеждано точно на негостоприемни масиви.

Траминер

 Бяло грозде Траминер

Този вид бяло грозде зрее през месец септември и е със сладки и ароматни зърна. Кожата на Траминера е по-дебела, само че е приказен вид за произвеждане на бяло вино.

Афродита

Това бяло грозде е с едри зърна и без семки. Самият обособен грозд е доста огромен и тежък, един грозд постоянно е един кг. Много положително десертно грозде.

Совиньон блан

 Бяло грозде Совиньон блан

Бял вид грозде, доста добър за произвеждане на вино. Идва от региона на Бордо, Франция, само че е публикувано във всички страни, където има лозарски региони. От гроздето се подготвят сухи, полусухи и сладки бели виновност с високо качество. Те имат мирис на сено, тропически плодове и цариградско грозде. Самото зърно Совиньон блан е малко, със жълто-зелена кожа, сочно и сладко, с прелестен кисел усет.

Болгар

 Бяло грозде Болгар

Този вид се смята за най-популярното у нас десертно бяло грозде. То е с цвят на кехлибар, с продълговати зърна. Гроздовете са едри, сладки и ароматни, със приблизително дебела кожа. Използва се основно за прясна консумация.

Бяла перла (Перл дьо Ксаба)

Този вид бяло грозде се отнася към най-ранните сортове бяло грозде, което узрява в края на месец юли. Има прелестен и пресен усет и мощен мирис на Мискет. Зърната му са едри, закръглени, с тънка и нежна кожа. Вкусен и апетитен плод, не изключително меснат.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР