Една от основните теми на хората в Беларус в последните

...
Една от основните теми на хората в Беларус в последните
Коментари Харесай

Какво се случва в Беларус след руската агресия в Украйна

Една от главните тематики на хората в Беларус в последните дни е внезапното обезценяване на беларуската рубла, което стартира незабавно след нахлуването на съветската войска в Украйна.

Обмяната на валута е затруднена

Ако в навечерието на съветската инвазия едно евро се разменяше за малко по-малко от 3 беларуски рубли, на 5 март едно евро към този момент струваше близо 4 рубли. В същото време огромна част от обменните бюра не разполагат с евро и долари, а хората, които желаят да обменят пари, са принудени първо да изчакат някой клиент да продаде валута, с цел да могат да я закупят по-късно. Предприемач от Брест, на който е нужна задгранична валута, с цел да изплаща заема си за съоръжение, споделя за проблемите си: “Опитах се да купя 3000 евро в банката, в която изнася ми в рубли, само че ми беше отказано. Сега би трябвало да диря в обменните бюра, само че и там не продават, тъй като хората знаят, че курсовете на еврото и $ ще не престават да се качват.”

В магазините - напрежение и дефицит

Тъй като обмяната на валута сега е мощно затруднена, доста хора в Беларус се пробват да защитят парите си от обезценяване, като се запасяват с дълготрайни артикули и даже с храни. Списъкът с най-предпочитаните артикули включва захар, брашно, овесени ядки и консерви. В някои магазини напорът е толкоз огромен, че продажбата на най-търсените храни е лимитирана.

Асортиментът в магазините също е стеснен – липсват редица западни артикули, чиито доставки са затруднени, в това число и заради затварянето на граници. Много артикули, с които хората в Беларус са привикнали, към този момент ги няма по щандовете: “Винаги закупувам украинска сол. Обиколих всички магазини - не можах да намеря”, оплаква се пенсионерката от Брест Наталия Ивановна. Там, където към момента се продават вносни артикули, те са към този момент доста по-скъпи. Това се отнася както за плодовете и зеленчуците, по този начин и за техниката. Преди към седмица в Беларус можеше да се купи iPhone 13 за 2300 рубли. Междувременно коства 3100.

Проблем с медикаментите?

В последните няколко дни търсенето на някои лекарства се е нараснало, само че беларуското Министерство на здравеопазването твърди, че дефицит няма да има, тъй като Беларус поддържал сериозен запас. “Санкциите, наложени от Европейски Съюз и Съединени американски щати на Русия, не се отнасят до фармацевтичната промишленост и доставките на медикаменти към Беларус също няма да бъдат повлияни”, твърдят от министерството. Наличните сега лекарства щели да стигнат най-малко за година и половина. В аптеките в Брест обаче гледат на тези уверения с известно подозрение. В една аптека фармацевтът, който таман сменяше табелките с цените, призна пред Дъждовни води, че му е останала единствено една-единствена опаковка Терафлу и скоро няма да има ново зареждане.

Опашки по границите

Ситуацията по граничните пунктове към страните от Европейски Съюз също е комплицирана. Заради войната в Украйна по границите се натрупат дълги опашки от чакащи коли. На 5 март през граничния пункт с Литва „ Мядининкай “ са минали 30% повече беларуски жители, в сравнение с нормално. А на границата с Полша опашките са от най-малко 100 автомобила.

Очевидци настояват, че част от хората, които напущат страната, са мъже, които могат да бъдат мобилизирани в армията за присъединяване във войната в Украйна. Беларуското Министерство на защитата продължава да отхвърля, че се възнамерява обща готовност. Сред чакащите на границата към Полша са и хора, които напущат Беларус с цялото си семейство, откакто са получили предложение за работа от задгранична компания. Двама съпрузи от Минск, работещи в IT сферата, споделят, че избират да работят в Полша. Главата на фамилията Сергей има вяра, че там ще са в по-голяма сигурност, в сравнение с в родината си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР