Една от най-успешните съвременни космически мисии е международната роботизирана експедиция

...
Една от най-успешните съвременни космически мисии е международната роботизирана експедиция
Коментари Харесай

Касини се подготвя за финално изучаване на пръстените на Сатурн!

Една от най-успешните модерни галактически задачи е интернационалната роботизирана експедиция “Касини-Хюйгенс ”, основана с присъединяване на НАСА, Европейската галактическа организация (ЕКА) и Италианската галактическа организация.

“Касини-Хюйгенс ” е изстреляна на 15 октомври 1997 година благодарение на ракетата “Титан 4 ”. След дългогодишно пътешестване, на 1 юли автоматизираната междупланетна станция наред идва в орбита към Сатурн. На 15 януари 2005 година дребният спускаем уред “Хюйгенс ” наред прави кацане на луната Титан, откъдето изпраща скъпа информация и фотоси. Орбиталният отсек на задачата “Касини ” продължава да обикаля към Сатурн до ден сегашен, изучавайки както самата планета, по този начин и нейните луни.

Но след съвсем 20 години прекарани в космоса, краят на задачата неизбежно наближава. На борда на “Касини ” съвсем не е останало никакво гориво. Затова НАСА възнамерява да изпрати автоматизираната станция в атмосферата на Сатурн на 15 септември 2017 година, където ще изгори.

Но преди този момент да стане се планува величествен свършек!

През тази година екипът от време на време извършваше маневри за повдигането на наклона на орбитата по отношение на екватора на Сатурн и неговите пръстени. На 30-ти ноември благодарение на гравитационното поле на луната Титан “Касини ” ще навлезе в доста специфична орбита. От този ден нататък до 22-ри април 2017 година “Касини ” ще обикаля към Сатурн (планират се 20 обиколки) през към момента неизучения регион на външния борд на главните пръстени.

Инструментите на “Касини ” ще се опитат непосредствено да уловят частичките, изграждащи пръстените, както и молекулите на газовете наоколо до тях. Нещо повече – по време на първите две обиколки автоматизираната станция ще премине напряко през един от бледите пръстени, който се е получил от действието на метеори, които от време на време удрят дребните луни Янус и Епиметей. Обиколките през март и април 2017 година ще включват прекосяване през прашните външни райони на пръстена F, който обрисува външната граница на основната система от пръстени.

Тази част от задачата се обрисува да е извънредно вълнуваща – “Касини ” не просто ще учи фината конструкция на пръстените, само че автоматизираната станция ще може да следи и мъничките луни, които обикалят вътре или наоколо до ръбовете на пръстените. Очакваме да получим най-хубавите фотоси на Пандора, Атлас, Пан и Дафнис.

А през април 2017 година ще стартира това, което екипът на задачата назовава “Велик край ”. Тогава “Касини ” ще минава напряко през тясната цепка сред Сатурн и неговите пръстени! Очаква се при тези прелитания “Касини ” да минава едвам на 1 628 километра над облаците на планетата. В този смисъл задачата извънредно ще припомня на тази на автоматизираната станция “Джуно ”, която дойде в орбита към Юпитер по-рано тази година и прави сходни близки облитания на планетата-гигант.

Преди да стартира “Великият край ”, нужна е малко подготвителна работа. Като за начало на 4-ти декември се възнамерява малко запалване на основния мотор за промяна на орбитата. Това ще е последното запалване на главния мотор, оттук нататък екипът възнамерява да употребява само по-малките двигателчета за надзор на ориентацията.

И по този начин, задача “Касини ” завършва и след края й през 2017 година галактическите запалянковци несъмнено ще тъгуват. В продължение на повече от 12 години свикнахме да получаваме фотоси от Сатурн и неговите луни всеки ден, освен това незабавно след тяхното приемане на Земята. Да, “Касини ” се трансформира в образец освен за това какво съставлява една същинска сполучлива задача, само че и в образец за превъзходен пиар – вместо ръководителите на задачата да бранят ревностно фотосите си и да ги крият, те вършат тъкмо противоположното – незабавно ги качват в мрежата без никаква графична обработка.

Може би това е главната причина, заради която “Касини ” е толкоз обичана задача.

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР