Една от най-предпочитаните луксозни и екзотични дестинации в света -

...
Една от най-предпочитаните луксозни и екзотични дестинации в света -
Коментари Харесай

Ще изчезнат ли Малдивите заради глобалното затопляне

Една от най-предпочитаните първокласни и екзотични дестинации в света - Малдивите, е архипелаг от 1190 коралови острова. Не всички са обитаеми и налични, а в Световния океан има още хиляди сходни формирания на повърхността на водата, чиято орис наподобява неразбираема на фона на световното стопляне.

Една от измененията под морското равнище, която се следи паралелно с климатичните промени, е обвързвана с Големия бариерен риф - най-голямата система от коралови рифове и острови в света.

Покачването на температурата на водата докара до промени в структурата й поради разрушаването на коралите, а учени предизвестяват, че рифът е застрашен от изгубване, в случай че не се вземат навременни ограничения.
 Снимка 484204

Затова и изниква разумният въпрос за бъдещето на всички хиляди коралови острови в Световния океан . Особено на фона на мрачните прогнози за островни страни като Кирибати и Тувалу, където сушата лека-полека изчезва под покачващото се равнище на водата.

Според резултатите от тригодишно проучване, отпред на което са учени от английския University of Plymouth, кораловите острови в Тихия океан и Карибско море едва ли ще изчезнат поради световното стопляне , тъй като имат способността да се приспособяват към климатичните промени.

При Малдивите и Маршаловите острови да вземем за пример се следи по какъв начин приливите и отливите вършат крайбрежията по-високи и по-този метод ги поддържат обитаеми, предава Traveller.
 Снимка 484202

Все отново, ниско разположените островни страни са по-податливи на все по-мощните стихии и рекомендацията на учените е локалните поданици да се приготвят за преселение през идващите десетилетия. А до тогава частите им земя във водата имат потребност от в допълнение подсилване.

По-голямата част от десетките хиляди коралови острови в Световния океан са необитаеми. Но, въпреки всичко, има към милион души, които живеят на сходни места, и домовете им са под директна опасност.

Островите имат друга конструкция, която се дължи на особеното време, през което са се формирали. Във всички случаи, появяването им е резултат от струпване на рифови материали и утайки , които последователно повдигат равнището си над това на водата.
 Зелените морски костенурки, Големият бариерен риф и какъв брой хиляди се събраха край крайбрежията на Австралия
Какво вършат 64 000 костенурки на едно място

Впечатляваща панорама

Учените, провели проучването, вършат опит с макет и са безапелационни, че в случай че се изградят стени, които да стопират наводненията, по този метод ще се спре и естественият предпазен механизъм на островите да натрупат маса и да не изчезват. Затова би трябвало да се заложи по-скоро на инфраструктура, устойчива на приливите.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР