Служебният премиер Димитър Главчев възложи на Държавна агенция Национална сигурност

...
Служебният премиер Димитър Главчев възложи на Държавна агенция Национална сигурност
Коментари Харесай

Главчев възложи на ДАНС да провери причините за спиране на Симеоновския лифт

Служебният министър председател Димитър Главчев разпореди на Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) инспекция на обстоятелствата и събитията, довели до прекратяване на действието и на последното лифтово оборудване в Национален парк " Витоша ", оповестиха от държавната пресслужба.

В писмото си до ДАНС Главчев подчертава върху необятното публично неодобрение по проблема. Премиерът акцентира, че със прекъсването на последния работещ кабинков въжен превоз пораждат въпроси във връзка с екологичната и транспортната сигурност на района, както и по отношение на качеството на живота и здравето на жителите.

С оглед на функционалностите, регламентирани в член 2 от Закона за ДАНС, служебният министър-председател разпорежда на Агенцията да извърши инспекция и да го уведомява от време на време за резултатите от нея.

Симеоновският кабинков въжен превоз спря дефинитивно през предходната седмица и повече няма да бъде ремонтиран, разгласи италианската компания " ТехноАлпин ", която има българския притежател на оборудването " Витоша ски ".

От " Витоша ски " АД през днешния ден излязоха с позиция, в която обявиха, че главната причина за прекъсването на Симеоновския въжен превоз е остаряла техника, която има потребност от цялостна замяна.

" Не е рационално с поправки да се поддържат от дълго време амортизирани уреди, които при нужната нормативна среда, могат да бъдат сменени с най-модерните, които да се употребяват от софиянци и гостите на града ", обявиха от сдружението и приканиха проблема да не се употребява за политическа приложимост за следващ път.

" Витоша ски " като притежател и вложител е декларирал готовността си да модернизира оборудванията и повода това да не се случва са двата казуса в нормативната среда - признатият през 2012 год. Закон за горите и настоящия и неактуализиран проект за ръководство на Политическа партия " Витоша ". Всички междуведомствени работни групи, кръгли маси и така нататък потвърдиха това. Но досега нищо не се направи по въпроса, за което ние нямаме виновност, декларират още от сдружението и приканиха страната да обезпечи условия за рационализация и поддръжка на лифтовете в планината.

Спирането и на последния въжен превоз на Витоша провокира следващото политическо напрежение по проблема.

По-рано през днешния ден ръководителят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свика две изключителни съвещания на съвета за проблема, както и организацията на придвижването в центъра на София. В телевизионно предаване Цветомир Петров съобщи, че казусът със Симеоновския въжен превоз се дължи значително на безхаберието и бездействието на предходното ръководство и по-специално на кмета Йорданка Фандъкова.

Той добави, че управлението е наясно, че има проблем и се търси решение още от декември, само че фактът, че лифтовете не са общинска благосъстоятелност прави нещата сложни. В събота Цветомир Петров предизвести, че след години на незаконно безучастие от страна на тогавашните ръководещи, сме напът да загубим дефинитивно Симеоновския въжен превоз.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР