Една от най-очакваните схеми по Плана за възстановяване и устойчивост

...
Една от най-очакваните схеми по Плана за възстановяване и устойчивост
Коментари Харесай

Старт на програмата за ВЕИ и соларни бойлери за дома

Една от най-очакваните схеми по Плана за възобновяване и резистентност - тази за лични фотоволтаични системи за бита, е отворена за кандидатстване. Старта на процедурата се очакваше през февруари, само че се забави с няколко месеца. Сега мярката за ВЕИ и слънчеви бойлери за семействата е пусната и Министерството на енергетиката стартира набирането на планове за кандидатстване. 
По схемата се дава безплатно финансиране за доставка и монтаж на слънчеви панели за гореща вода за семействата, както и на фотоволтаични системи с мощ до 10 киловатчаса, които могат да включват и системи за предпазване на творби ток. Доставката и монтажът на слънчеви съоръжения за битово горещо водоснабдяване могат да бъдат финансирани по тази процедура напълно, само че с не повече от 1960,83 лева Фотоволтаичните системи с мощ до 10 киловатчаса се финансират до 70%, само че не повече от 15 000 лева.  
Общият размер на парите по процедурата е 240 млн. лева - 140 млн. лева за сметка на Механизма за възобновяване и резистентност и 100 млн. лева национално и частно съфинансиране. На първия стадий от реализацията ще бъдат разпределени 80 млн. лева За да получи финансиране даден план, той би трябвало да се отнася за жилище, където е непрекъснатият адрес на претендента. В него е належащо да се употребява неефикасен източник на топлинна сила (печка, казан, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.).
Кандидатите могат да подават документи до 10 ноември 2023 година, след което плановете ще бъдат класирани. Предвидено е напълно електронно подаване на предложенията.
В началото на годината Народното събрание реши посредством изменение на Закона за устройство на територията (ЗУТ) монтирането на възобновими енергийни източници (ВЕИ) за произвеждане на електрическа енергия или за стопляне на вода в урбанизирани територии с мощ до 20 киловата да мине на осведомителен режим, когато получената сила ще се употребява единствено за лични потребности на потребителя.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР