Сръбският министър на минното дело и енергетиката Дубравка Джедович Ханданович

...
Сръбският министър на минното дело и енергетиката Дубравка Джедович Ханданович
Коментари Харесай

Сърбия и Китай ще строят соларна електроцентрала и завод за преработка на петрол

Сръбският министър на минното дело и енергетиката Дубравка Джедович Ханданович подписа Меморандум за съгласие сред сръбското държавно управление и китайската компания Hunan Rich Photovoltaic Science and Technology за план за създаване на фабрика за слънчеви панели в гр. Парачин, централна Сърбия,  слънчева електроцентрала с мощ 200 мегавата. Това съобщиха N1 и Българска телеграфна агенция.

Също по този начин министърката е подписала и рамково съглашение за план за създаване на оборудване за преправка на нефт и петролни деривати в гр. Смедерево. И нвестицията е за 2,4 милиарда евро, като заводът ще преработва до 100 000 барела нефт и петролни деривати дневно. Заводът ще разкрие към 700 нови работни места и ще бъде в сходство с най-високите софтуерни и екологични стандарти за качество на Европейския съюз. 
 Китайският президент дойде в Сърбия
Китайският президент дойде в Сърбия

Си Дзинпин посещава Белград четвърт век след бомбардировките на НАТО

Съгласно меморандума за съгласие двете страни ще открият съдействие в бранша на възобновимите енергийни източници.

Ханданович, която подписа споразуменията при визитата на китайския президент Си Дзинпин на 8 май, разяснява, че това ще даде подтик на сръбско-китайското съдействие в енергийния бранш.

Енергийният министър също означи, че тези съглашения се дължат и на положителното другарство сред двамата президенти, както и че Китай е най-големият задграничен вложител в Сърбия през последните три години, както и вторият по величина търговски сътрудник на страната.

Припомняме, че на 7 май китайският президент Си Дзинпин посети сръбската столица Белград. По време на визитата си Дзинпин и президентът Александър Вучич подписаха съглашение за свободна търговия сред двете страни, като това направи Сърбия първата европейска страна, която е подписала такова съглашение с Китай.

Споразумението за свободна търговия, което би трябвало да влезе в действие през юли, ще подсигурява безмитен експорт за 95% от сръбските артикули за Китай през идващите 5 до 10 години.
 Сърбия подписа съглашение за свободна търговия с Китай
Сърбия подписа съглашение за свободна търговия с Китай

Това ще подсигурява безмитен експорт за 95% от сръбските артикули за Китай през идващите 5 до 10 години
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР