Една от най-очакваните български книги тази есен ще събере над

...
Една от най-очакваните български книги тази есен ще събере над
Коментари Харесай

Обещаващ литературен проект започва от Варна: Истории от 90-те е една от най-чаканите нови български книги

Една от най-очакваните български книги тази есен ще събере над двайсет създатели от разнообразни възрасти и техните „ Истории от 90-те “. Едноименният алманах със съставител преводачката и издателка Невена Дишлиева-Кръстева ще излезе през ноември, само че към този момент притегля интереса на читателите онлайн посредством оповестените къси фрагменти.

Най-нетърпеливите ще имат опция да се срещнат онлайн с четирима от създателите още този петък във Варна по време на предпремиерното четене на „ Истории от 90-те “ в Концертно студио на Радио Варна до входа на Морската градина.

Събитието е с начален час 19:00 и е част от културната стратегия на Алея на книгата Варна 2019. В него ще се включат живеещата в Париж писателка Велина Минкова, Катя Атанасова, водещ, създател на разкази и основател на „ Лига на разказвачите ”, и двамата варненци в сборника: журналистът и музикант Веселин Златков и Калояна Климентова, която е един от най-хубавите видеомонтажисти у нас и четец на годината на Столична библиотека за 2016 година Те ще прочетат част от историите, които ще забележим в антологията, а заключителен щрих към чувството за 90-те ще добави маестрото на пантомимата Герасим Дишлиев, прочут измежду приятелите си като Геро.

„ Истории от 90-те “ ще бъде в книжарниците на 10 ноември 2019 - тъкмо трийсет години след онази дата, която направи 90-те вероятни в цялото им еуфорично многообразие и крайности.

„ Този алманах ми дава опция да наредя пъзела на това десетилетие през литературата – филтърът, през който избирам да виждам на живота. Прибавих към личното си чувство за 90-те думите на хора, с огромна част от които съм претърпяла тези години, също и други, които ми е любопитно да чета и чувам, и по този начин се получи една пъстра, чаровна, щура, прочувствена гледка на близкото ни минало “, споделя Невена Дишлиева-Кръстева.

Другите създатели със своя история в сборника са Георги Господинов, Димитър Коцев-Шошо, Веселина Седларска, Капка Тодорова, Деляна Манева, Десислава Желева, Еми Барух, Ерол Ибрахимов, Ива Колева, Борислав Лазаров, Марина Евгениева, Милена Делева, Мирослава Кацарова, Митко Новков, Наталия Делева, Петя Кокудева, Райчо Ангелов, Ангелина Александрова, Борис Ангелов и Силвия Недкова. В сборника ще има и фоторазказ на основателя на организация “Булфото ” Евгени Димитров. А корицата е дело на Люба Халева.

„ Истории от 90-те “ ще има предпремиера и в Бургас на 13 август от 19:30 ч. в Експозиционен център „ Флора “ в границите на фестивала „ С книга на плажа “.

Можете да прочетете фрагмент от сборника в уеб страницата “Аз чета ”, който е медиен сътрудник на събитието. Тази вест, корица и образни материал можете да свалите тук или бутона долу.

За книгата:
" Истории от 90-те "
Автори: Ангелина Александрова, Борис Ангелов, Борислав Лазаров, Велина Минкова, Веселина Седларска, Веселин Златков, Георги Господинов, Димитър Коцев-Шошо, Деляна Манева, Десислава Желева, Евгени Димитров, Еми Барух, Ерол Ибрахимов, Ива Колева, Калояна Климентова, Капка Тодорова, Катя Атанасова, Марина Евгениева, Милена Делева, Мирослава Кацарова, Митко Новков, Наталия Делева, Петя Кокудева, Райчо Ангелов, Силвия Недкова
Съставител и редактор: Невена Дишлиева–Кръстева
Оформление и корица: Люба Халева

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР