Правителството прие Националния план за действие по заетостта през 2024

...
Правителството прие Националния план за действие по заетостта през 2024
Коментари Харесай

Хиляди хора от цяла България ще бъдат облагодетелствани

Правителството одобри Националния проект за деяние по заетостта през 2024 година В него се планува 9 926 безработни да стартират работа по стратегии, планове и ограничения, а над 9 000 души да бъдат включени в образования, с цел да станат по-конкурентоспособни на пазара на труда. Финансирането на заложените действия ще бъде в границите на одобрените средства от държавния бюджет за дейна политика на пазара на труда - 88 млн. лв., които са с 15 млн. лева повече спрямо 2023 година, пише .

В резултат от осъществяването на заложените в проекта дейности, стратегии, планове и ограничения през 2024 година, се чака коефициентът на безработица да се намали до 4%, а заетостта във възрастовата група 20-64 години да доближи 77%.

Ключовите цели на политиката по заетостта през 2024 година включват поощряване на заетостта и понижаване на безработицата, в това число измежду неравнопоставените групи на пазара на труда. Важен, акцент е повишение на качеството на работната мощ в подтекста на дигитализацията на стопанската система и справедливия преход към климатична индиферентност.

Трудовите хонорари на включените в субсидирана претовареност на цялостен работен ден безработни ще бъдат съобразени с минималната работна заплата и ще бъдат увеличени от 780 лева на 933 лева Ще се покачат и заплатите на младежите, включени в стратегия " Старт на кариерата “ (от 920 лева на 1 100 лева.); на младежките и ромските посредници (от 950 лева на 1 140 лева.); на психолозите и мениджърите на случай, работещи по Национална стратегия " Активиране на неактивни лица “ (от 1 070 лева на 1 280 лева.).

През 2024 година започва осъществяването на насърчителната мярка по член 36 от Закона за поощряване на заетостта. По реда на мярката се предизвикват работодателите да наемат безработни лица от групите в неравностойно състояние на пазара на труда, посредством даване на средства за трудови хонорари, обществени и здравни осигуровки, средства за професионално образование и средства за отговорно лице (ментор). По тази мярка се планува претовареност за период до 9 месеца на 1 000 безработни и образование на 100 души.

По Регионалните стратегии за претовареност на 28-те области се планува работа да стартират 1 950 безработни. По план. " Красива България " ще се обезпечи претовареност в региона на строителството на 300 души.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР