Една от най-обичаните български мега продукции „Хан Аспарух” заживява нов

...
Една от най-обичаните български мега продукции „Хан Аспарух” заживява нов
Коментари Харесай

НДК отбелзва 40-годишнината си с ексклузивна прожекция на „Ханът и империята“

Една от най-обичаните български мега продукции „ Хан Аспарух” заживява нов живот под заглавие „ Ханът и империята”. Със основаването ѝ през 1981 година е маркирана 1300-годишнината от основаването на българската страна, а на 31 март 2021 година с извънредна прожекция НДК ще означи датата, на която се навършват 40 години от формалното разкриване на Двореца. Премиерата на трилогията „ Хан Аспарух” е била точно в именитата зала 1, а през днешния ден с премиерната за софийската аудитория прожекция на „ Ханът и империята” НДК отдава респект към традициите в българската просвета, които са в основата на актуалните ѝ измерения.

Във кино лентата феновете ще видят актьори-легенди като Стойко Пеев, Антоний Генов, Васил Михайлов, Ваня Цветкова, Аня Пенчева, Йосиф Сърчаджиев, Богомил Симеонов, Джоко Росич, Петър Слабаков и други

Гласовете са достоверни, a звукът и музиката са напълно нови. „ Дигиталните технологии са употребявани извънредно внимателно, като средство за осъвременяване на кино лентата, без това да се отразява върху достоверността и мащаба на творбата”, споделя създателят и притежател на „ Доли Медия Студио” Добромир Чочов.

Този нов филм на Людмил Стайков споделя за трагизма, саможертвата и лишенията на основния воин Хан Аспарух и народа на българите по пътя към заветната им цел – основаването на българската страна - 681г. Историята е пресъздадена посредством спомените на византийски пленник, несъзнателно свързал ориста си с българите и станал жив очевидец на величави събития, трансформирали вечно картата на Европа. Ханът и империята построява ослепителен облик на една далечна историческа ера на фона на великото преселение на народите и конфликта на две разнообразни цивилизации. Филмът порaзява с впечатляващи актьорски превъплащения, епичните борби и грандиозни всеобщи подиуми, необикновени за българското кино.

„ Иска ми се да имам вяра, че филмът „ Ханът и империята “ ще впечатли и развълнува фенове от всички възрасти със неповторимите фрагменти, вълнуващите епизоди и очевидните асоциации и заключения, които поражда далечната ера за нашето съвремие “, споделя Людмил Стайков.

С избора на събитие, с което отбелязва своята 40-годишнина, НДК насочва обръщение за нуждата от предпазване на нашата културна еднаквост, почитание към традициите и съвременен метод към изкуството, което да продължава да въодушевява младите генерации.

“Дигитализацията и реставрацията на българското кино, снимано на 35 мм. в аналоговата епоха е извънредно належащо за запазване на творбите на филмовото изкуство, които са скъпа част от националната ни и културна памет. Вярваме, че знаковият показ на “Ханът и империята” на 40-годишнината на НДК трансформира НДК в място, на чиято територия се срещат надарените генерации в българската просвета. Надяваме се филмът да се гледа от повече младежи, тъй като той е жалонен за актуалната българска кинематография и просвета.”, споделя ръководителят на Съвета на шефовете на НДК Борислав Велков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР